Pressmeddelanden | 18/07/2018 Liebherrs hydrostatdrivna 74 tons bandschaktare till Sverige

GE Maskintjänst i Gällivare är först i Europa med att ta Liebherrs bandschaktare PR 776 i drift. 74-tonnaren kom med båt till Piteå i förra veckan och tas inom kort i drift i Aitik.

Liebherrs säljare Peder Karlsson var med när 74-tonnaren kom med båt till Piteå. Schaktbladet är inte monterat ännu. Foto: Jonas Westling

Enskild bild, webb (122 KB)

– Världens enda bandschaktarmodell i den här storleken, som har hydrostatisk drift, säger Peder Karlsson. Foto: Jonas Westling

Enskild bild, webb (81 KB)

Bandschaktaren Liebherr PR 776 lanserades på Bauma 2016 och sedan dess har ett 30-tal maskiner sålts till användare i Asien, Australien, Sydamerika och Nordamerika. Nu har den första levererats även inom Europa och det är det svenska företaget GE Maskintjänst AB som beslutat satsa på den stora och unika bandschaktaren från Liebherr.

PR 776 är en imponerande maskinresurs. Den är 4,3 meter hög, har en schaktbredd på 5,2 meter och är 7,9 meter lång med schaktblad och rivare.
Shaktbladet på den svensklevererade maskinen är av U-typ. Bladet är drygt två meter högt och fem meter brett. Det gör att maskinen kan skjuta 23 kubikmeter massor framför sig, vilket naturligtvis ger hög produktivitet.
Vikten ligger mellan 73 och 74 ton och det som tyska Liebherr betonat ända sedan lanseringen är de fördelar som hydrostatisk drift innebär. Liebherrs säljare i Västerbotten och Norrbotten, Peder Karlsson, förklarar:
– Det här är världens enda bandschaktarmodell i denna storlek som har hydrostatisk drift. För maskinföraren betyder det steglös drivning utan växling. Det är smidigt och maskinen har alltid 100 procents drivkraft, även i sväng. Hydrostatdrivningen höjer effektiviteten och risken för fastkörning vid växling minskar, säger han.

I slutet av juli tas maskinen i drift i Bolidens gruva i Aitik. Maskinens uppgift är att arbeta med höjning av dammvallarna vid gruvans sedimenteringsbassänger. Tidigare har det krävts mer än en bandschaktare för att klara av uppgiften inom de tidsramar som gäller. Nu kommer den nya Liebherr-schaktaren att ensam klara arbetet.
PR 776 tillverkas i Telfs i Österrike och är utrustad med Liebherrs egen 12-cylindriga dieselmotor på 768 hästkrafter. Banden är 710 millimeter breda.
– Undervagnen är också värd att omnämnas. Den är kraftigt byggd och har fjädring som ger säker och bekväm gång. Servicepunkterna är enkla att komma åt och denna modernt byggda bandschaktare har överlag konstruktionslösningar som man imponeras av, säger Peder Karlsson.

Även bränsleförbrukningen framhålls som mycket konkurrenskraftig. Det hydrauliska servotrycket baseras hela tiden på det faktiska kraftbehovet i varje ögonblick. Om till exempel fullt tryck inte krävs hela tiden vid drift, så regleras trycket automatiskt, vilket i sin tur ger lägre bränsleförbrukning.

PR 776 har inbyggd ECO-funktion som standard liksom alla Liebherrs bandschaktare i generation 6. Det gör att maskinförarna kan välja mellan hög prestanda och maximal effektivitet eller sparsammare drifteffektivitet vid lättare eller medelhårt arbete.

Proaktiv effektstyrning med minnesfunktion är ännu en innovation i 6:e generationens bandtraktorer. Om så krävs ökar motoreffekten automatiskt under en kort period baserat på aktuella krav som känns igen av maskinen.
Detta intelligenta motorstyrningssystem kombinerat med ECO-funktionerna och den hydrostatiska drivlinan ger ett mer konstant motorvarvtal, vilket alltså både ökar maskinens effektivitet och minskar bränsleförbrukningen. Driftekonomiskt ger det en betydligt lägre förbrukning än motsvarande maskiner med samma styrka.

Förarmiljön har Liebherr också satsat på. Förutom rymlig förarhytt och luftfjädrad och ventilerad förarstol, så har joysticks och reglage utformats så att maskinen ska vara så lättkörd som möjligt, med bra överblick och med flerfunktionella joysticks för manövreringen av blad och styrning.

LIEBHERR PR 776:

ARBETSVIKT: 73-74 ton beroende på utrustning
MOTOR: 12-cylindrig Liebherr D9512 A7 på 24,2 liter
EFFEKT: 565 kW / 768 hk
HYDRAULIK: Lastkännande, 352 l/min, 260 bar
DRIVLINA: Steglös hydrostatisk drift, oberoende drift av respektive band. Max 9 km/timme
BAND: 710 mm
MÅTT: 4300 mm hög. 5200 mm bred inkl U-blad. 7900 mm lång, inkl blad och rivare.
PRISLAPP: 10-12 miljoner SEK, beroende på utrustningsval.

Downloads

Här hittar du pressreleasen och bilder att ladda ner.

Pressmeddelande Schwesisch PDF (69 KB)

Kontakta

Peder Karlsson


Liebherr-Sverige AB

Västerås

Fallskärmsvägen 5

721 31 Västerås

Sverige