100 år med Hans Liebherr

Förverkliga rätt idé vid rätt tidpunkt – hemligheten bakom framgångarna för företagets grundare.

Banbrytande entreprenör och visionär

Med orubblig vilja utvecklade Hans Liebherr banbrytande uppfinningar, och med felfri instinkt utvecklade han nyskapande produkter. Den 1 april 2015 skulle företagets grundare ha fyllt 100.

Den mobila tornkranen

1949

Under återuppbyggnaden av Tyskland efter andra världskriget fanns behov av uppfinningsrikedom och kreativa färdigheter. Hans Liebherr inser snabbt att det finns ett stort behov av verktyg och maskiner för byggnadsindustrin och den inhemska byggbranschen. 1949 utvecklar han en mobil tornkran som enkelt kan resas på plats, vilket gör det möjligt att bygga snabbt och billigt. Han jobbar ihärdigt och underlättar återuppbyggnaden av Tyskland, samtidigt som han lägger grunden till koncernen som vi känner den idag. TK10 utgör starten på en varaktig framgångssaga.

Liebherrs avrullningsfräsmaskin

1951

Tänk själv, gör det själv och finansiera dig själv – Hans Liebherrs metod. I början av 1950-talet kunde kugghjul – huvudkomponenten i kranarnas växellådor – endast köpas i begränsad mängd i Tyskland. 1951 gjorde hans skarpa öga för lovande marknader att han började tillverka verktygsmaskiner och utvecklade en kuggskärningsmaskin. Därmed kunde han skapa ett nytt affärsområde för tillverkning av maskiner och kugghjul.

Den första hydrauliska grävmaskinen i Europa

1954

När Hans Liebherr hyr en kabelgrävmaskin 1953 märker han att den har dåligt effekt till vikt-förhållande. Åtta månader senare presenterar han den första hydrauliska grävmaskinen i Europa – L 300. Detta blir en sensation inom branschen som slår teknikvärlden med häpnad. Det är inte bara den låga vikten och användningen av befintlig hydraulisk teknik i en grävmaskin som imponerar, utan även den effektiva grävkraften. 1954 inleds serieproduktionen av den kraftfulla maskinen.

Känsla för nyskapande teknik

1954

Liebherr-kylskåpet lanseras

När Hans Liebherr av en personlig kontakt får veta att en kylskåpsfabrik är till salu inser han snabbt den enorma potentialen hos utrustningen och marknaden. Vid den här tidpunkten har endast ett av tio hushåll i Tyskland kylskåp, och allt eftersom ekonomin växer ökar också efterfrågan. Hans Liebherr beslutar att inte köpa företaget, utan utvecklar istället sitt eget kylskåp med hjälp av specialister 1954. Bara ett år senare börjar serieproduktionen i Ochsenhausen i södra Tyskland.

Fler entreprenadmaskiner och innovationer

1955

Den första internt tillverkade trumblandaren

Samma dag som Hans Liebherr fyller 39 grundas Liebherr-fabrik V i Bad Schussenried, vilket banar väg för den första interna produkten inom blandningsteknik. I och med den omvända trumblandaren skapas en ny storsäljare. Liebherrs produktprogram omfattar nu mobila och stationära maskiner för betongtillverkning.

Svängkranslager ersätter trådkullager

Allt eftersom kranarna blir allt större och tyngre övertar svängkranslagret 1955 anslutningsfunktionen mellan svängplattformen och underredet. Konstruktörerna på Liebherr har lyckats vidareutveckla trådkullagret på ett banbrytande sätt. Samma år börjar Hans Liebherr också tillverka egna elmotorer i Biberach.

Världens första hydrauliska kran

1959

1959 presenterar Hans Liebherr den första hydrauliska kranen – AK40. Detta är en hybrid av överdelen av en modifierad grävmaskin och ett mobilt grävmaskinschassi, som blir urfadern till ett av de starkaste programmen för mobilkranar i världen.

”Jag lade ned mycket tid, men hade också tur som kunde tillsätta de viktigaste befattningarna med bra personal. De är grunden till alla framgångar.”

Hans Liebherr, 1985

Liebherr ger sig in i flygbranschen

1960–63

När flygplanstillverkningen utvecklas till en lönsam verksamhet i slutet av 1950-talet inleder Hans Liebherr sitt engagemang inom området för flygplansteknik. Han identifierar snabbt marknadens potential och grundar Liebherr-Aero-Technik GmbH i Lindenberg i Allgäu 1960. Syftet är att utveckla och tillverka prototyper internt. Företaget går från att vara licensinnehavare till att tillverka egna komponenter och system, och från utrustningstillverkare till systemleverantör.

Marin teknik

Sedan 1958

Den första fartygskranen utvecklades 1958 i Biberach. Efter en flytt till Ehingen förstärks produktportföljen med offshore-kranar (1974), fartyg till land-containerkranar (1976) och mobila hamnkranar (1977).

Världspremiär: Den terränggående mobilkranen

1977

1977 presenterar Liebherr den första terränggående mobilkranen i världen – LTM 1025. Med en 24 meter lång teleskopbom och en lastbärande kapacitet på 25 ton möjliggör den nya kranen uppställning både på väg och i terräng med oöverträffad effektivitet. Denna banbrytande nyhet vinner erkännande i hela branschen och företagets omsättning och export ökar under de kommande åren.

Innovation: Liebherrs ”duty cycle”-bandkran

1980

På fabriken i Nenzing (i Österrike) skapas världens första hydrauliskt drivna och elektroniskt styrda kabelbandkran. Den första maskinen av den här typen säljs 1980.

“Mitt liv har fått mig att inse att med en stark vilja att göra ett gott jobb och uppfylla kundernas behov efter bästa förmåga, kan du uppnå mål som till en början verkar omöjliga. Låt inte dig slås ned av motgångar, en stark tro kan försätta berg”.

Hans Liebherr, 1993