Vă aflaţi aici
Alte pagini web pentru România
Cu o piață a construcțiilor în evoluție pozitivă, spațiul în interiorul marilor orașe a devenit o problemă. Însă, pe lângă extinderea către împrejurimi, spații se creează și prin demolarea unor clădiri neutilizate. Pentru Apolodor, una dintre cele mai cunoscute companii din România specializate în demolări, utilajele Liebherr sunt extrem de importante.
Demolarea unei construcții trebuie făcută în condiții de maximă siguranță atât pentru executanți, cât și pentru locuitorii din zonă sau trecători. Companiile de demolări folosesc două metode pentru îndeplinirea lucrărilor: cea pirotehnică sau cea cu ajutorul utilajelor. În timp ce prima dintre acestea are avantajul rapidității, la siturile urbane nu este în general utilizată, din cauza riscului de afectare a altor construcții din zonă, dar și a zgomotului sau a cantității mari de praf degajată dintr-o dată-ceea ce atrage și obținerea a nenumărate aprobări.
Deseori, beneficiarii aleg pentru lucrările urbane cea de-a doua metodă, care este cea mai sigură din toate punctele de vedere. Compania Apolodor activează pe șantierele din întreagă țară începând cu anul 1992, o divizie separată de demolări fiind înființată în 2008. În tot acest timp, Apolodor a efectuat cele mai importante lucrări de demolări din țară și a utilizat cu precădere echipamente Liebherr, specialiștii companiei alegând produsele mărcii germane datorită performanțelor furnizate, precum și a flexibilității și fiabilității de care dau acestea dovadă. În total este vorba de 36 de excavatoare achiziționate de-a lungul timpului.
În zona Aerogării din București două excavatoare Liebherr au lucrat la demolarea unei clădiri, de 32 metri înălțime. Ilie Nedelea, șef Divizie Demolări din cadrul grupului Apolodor, declară: „Am ales Liebherr pentru că sunt cele mai bune utilaje de demolări. Ca să demolezi structuri foarte solide, ca această, ai nevoie de utilaje foarte puternice. Prioritar aici nu este în primul rând viteză de lucru foarte mare, cât mai ales fiabilitatea acestora, pentru că nu poți să intri într-o lucrare de calibrul acesteia cu utilaje care să facă probleme pe parcurs, căci orice zi de întârziere înseamnă penalități care pot ajunge la 5000 de euro.”
Utilajele lucrează zi lumină, în ritm chiar și de zece ore zilnic. Este vorba de excavatoare de mare putere și din categoria ”High Reach Demolition”, dotate cu accesorii că foarfeci, pulverizatoare sau picoane. Apolodor a folosit de-a lungul timpului toată gamă de excavatoare Liebherr (de la R 904 la R 954). De fiecare data, achiziția s-a făcut cu toate dotările-gresare automată, protecție a șenilei, a cilindrilor de ridicare și închidere/ deschidere cupă sau sistem de cuplare automată, care reduce sensibil timpul de schimb al echipamentelor utilizate (picon, cupă, foarfeca, echipamente de concasare etc.).
Excavatorul R 954 este echipat inclusiv cu sistem hydraulic de extindere a ecartamentului, oferit opțional (standard există șasiu fix, iar intermediary un sașiu ajustabil mecanic), care asigură un compromis excelent între mobilitate la transport și stabilitate pe șantier. Operatorul lucrează dintr-o cabină confortabilă, bine antifonată și care oferă o vizibilitate periferică excelentă.
Condițiile de lucru nu sunt tocmai ușoare, solicitând echipamentele datorită unor presiuni mari de lucru în instalația hidraulică. Pentru demolarea vechii structuri din zonă Aerogării (București) s-a lucrat cu două excavatoare-inițial cu unul de tip R 954, pentru zonele cele mai înalte (între 15 și 28 de metri), urmat de un R 944 însărcinat cu demolarea etajelor inferioare până la cota platformei. Primul, echipat cu o foarfecă de 2,5 tone, iar cel de-al doilea cu una de 3,3 tone.
Clădirea, a cărei construcție s-a oprit în 1989, are opt niveluri plus terasă, ajungând la înălțimea unui bloc cu zece etaje. Înălțimea structurii era de 32 de metri, în timp ce excavatorul R 954 utilizat are o înălțime de lucru de 28 de metri, motiv pentru care s-a dispus realizarea unei platforme la înălțime de pe care acesta să lucreze.