Hans Liebherr – antreprenor, inventator, vizionar
Povestea de succes a Grupului Liebherr este strâns legată de fondatorul său. Este povestea lui Hans Liebherr, un constructor calificat, un pasionat de bricolaj, un om de afaceri pragmatic și un pionier de succes în antreprenoriat.

Pionierul De la idee la realitate
Hans Liebherr este unul dintre marii pionieri ai economiei Germaniei postbelice. Printre invențiile sale inovatoare se numără macaraua-turn mobilă și primul excavator hidraulic din Europa: inovații care au lăsat o amprentă de durată asupra industriei construcțiilor. „Succesele comerciale se datorează capacității sale de a analiza o multitudine de idei și de a alege ideile potrivite, la momentul decisiv”, spunea decanul Universității Tehnice Aachen, Prof. Dr. Weyres, în timp ce îi înmâna o diplomă de doctor honoris causa în anul 1964. Cu ajutorul inovațiilor sale, Hans Liebherr a dovedit că are un fler remarcabil pentru anticiparea succesului unor produse promițătoare și al viitoarelor piețe. Fiind un pasionat de bricolaj, acesta nu s-a mulțumit cu puțin. A dezvoltat permanent produse noi și, în strânsă colaborare cu proiectanții, le-a pus pe piață rapid și cu determinare.

Hotărât Rezistent
Deși uneori succesul produselor nu se manifesta imediat, Hans Liebherr a dat dovadă de perseverență. Spre exemplu, atunci când prima macara-turn mobilă a fost prezentată la târgul de toamnă de la Frankfurt în anul 1949, rezultatul a fost dezamăgitor. „De fapt, la finalul târgului aș fi putut spune stop construcției de macarale”, își amintește acesta. În schimb, Hans Liebherr a dat dovadă de hotărâre în concretizarea planurilor sale până în momentul în care au apărut primele contracte și a început producția. La fiecare pas pe care l-a făcut, antreprenorul a privit în permanență spre viitor. Motto-ul său: „Prin determinare și perseverență pot fi atinse chiar și țelurile aparent imposibile.” Hotărârea și dorința sa nestăvilită de perfecționare au făcut din sintagma „Fabricat de Liebherr” un sinonim pentru calitate și fiabilitate ridicată în întreaga lume.

Omul de afaceri Dezvoltare durabilă
Ca antreprenor, Hans Liebherr s-a concentrat asupra unei extinderi pas-cu-pas, fără a-și pune în pericol independența. „Nu mi-am asumat niciodată riscuri. Nu am făcut niciodată planuri nerealiste.” Drept urmare, a finanțat din start toate proiectele folosind propriile fonduri. Cu excepția unor retrageri cumpătate, profiturile au rămas în companie pentru a dezvolta în continuare cercetarea, dezvoltarea, producția și vânzările. Această independență i-a permis lui Hans Liebherr să îndrume concernul internațional în timpul fluctuațiilor economice și să își canalizeze eforturile către dezvoltarea durabilă a produselor.

Constructorul Cu picioarele pe pământ
Deși este unul dintre marii antreprenori ai Germaniei actuale, este mereu modest. „Ei bine, după cum știți, sunt un simplu maistru zidar”, spune Hans Liebherr cu ocazia primirii titlului de doctor honoris causa. Până la mijlocul anilor 1960, micuța companie de construcții se transformase deja într-un producător de utilaje de construcții recunoscut la nivel mondial. Ca întotdeauna, are grijă personal de fabricile sale. Sloganul său: muncește intens, gândește independent, nu pierde vremea cu discuții inutile, treci la fapte. Merge pe șantiere, discută cu personalul pe larg, iar apoi ia decizii rapid, pragmatic și direct. Prin abordarea sa practică este întotdeauna în legătură directă cu nevoile clienților săi.

Antreprenorul familist Asumarea responsabilității
De când și-a început cariera la firma de construcții a părinților săi, Hans Liebherr a demostrat că este cu adevărat un antreprenor familist. „Întotdeauna a vrut ca toată lumea să gândească și să își asume responsabilități”, spunea Willi Liebherr despre tatăl său. Același lucru este aplicabil și colegilor săi. Deși sub îndrumarea sa compania s-a extins devenind un adevărat concern, Liebherr nu a creat o organizație centrală rigidă. Și-a canalizat atenția pe dezvoltarea de divizii autonome ale companiei acolo unde era posibil, permițând angajaților săi să participe la procesul de luare a deciziilor. „Ori de câte ori am construit o fabrică nouă, am desemnat o nouă echipă de conducere să se ocupe de ea. Nu vreau ca o fabrică să fie condusă de sus”, declara antreprenorul. După decesul său, în 1993, trei dintre cei cinci copii ai săi și-au asumat funcții de conducere. Chiar și în zilele noastre, toți acționarii sunt membri ai familiei – au ajuns deja la a treia generație.