100 de ani de Hans Liebherr

Transformarea ideii potrivite în realitate la momentul potrivit – secretul succesului pentru fondatorul companiei.

Antreprenor pionier și vizionar

Cu o voință de neclintit, Hans Liebherr a creat invenții inovatoare și a dezvoltat produse originale cu un instinct inconfundabil. Fondatorul companiei ar fi împlinit 100 de ani pe data de 1 aprilie 2015.

Macaraua-turn mobilă

1949

În perioada de reconstrucție a Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial este nevoie de talent inventiv și creativitate. Hans Liebherr recunoaște rapid nevoia de unelte și utilaje pentru domeniul construcțiilor civile și industriale. În 1949 dezvoltă macaraua-turn mobilă, care poate fi asamblată simplu la locație, pentru lucrări de construcții rapide și economice. Susține și simplifică reconstrucția Germaniei și pune bazele Grupului așa cum este cunoscut în zilele noastre. TK10 reprezintă începutul unei povești de succes durabile.

Maşini de tăiere cu freză-melc prin rulare Liebherr

1951

Gândește singur, muncește intens, autofinanțează-te - abordarea Hans Liebherr. La începutul anilor 1950 roțile dințate – componenta principală a angrenajelor macaralelor – puteau fi achiziționate în cantitate limitată în Germania. În 1951, având ochiul format pentru piețele promițătoare, Liebherr se implică în construcția de mașini-unelte, dezvoltă o mașină de tăiere și astfel creează un nou domeniu de afaceri prin fabricarea utilajelor și a roților dințate.

Primul excavator hidraulic din Europa

1954

Când Hans Liebherr închiriază un excavator cu cablu, în 1953, observă un raport slab de putere-greutate. Opt luni mai târziu, prezintă primul excavator hidraulic din Europa - L 300. Acest utilaj este o senzație în industrie și uimește lumea ingineriei. Impresionează nu doar prin greutatea scăzută și implementarea tehnologiei hidraulice într-un excacvator, ci și prin forța efectivă de rupere. Producția în serie a acestui utilaj puternic începe în 1954.

Un al șaselea simț pentru tehnologiile originale

1954

Este lansat frigiderul Liebherr

Atunci când Hans Liebherr află de la o cunoștință personală despre o fabrică de frigidere care urmează a fi vândută, recunoaște imediat potențialul imens al aparatului frigorific și al pieței. La acel moment, doar una din zece locuințe din Germania era dotată cu frigider – iar datorită economiei în creștere, cererea era de asemenea în creștere. Hans Liebherr decide să nu cumpere compania, dar în schimb dezvoltă propriul său figider, alături de specialiști, în 1954. Producția în serie începe doar un an mai târziu, în Ochsenhausen, în sudul Germaniei.

Mai multe utilaje de construcții și inovații

1955

Prima betonieră proprie cu ax orizontal

La împlinirea vârstei de 39 de ani, Hans Liebherr fondează fabrica Liebherr V în Bad Schussenried, astfel deschizând drumul către primul produs tehnologic propriu de mixare. Betoniera cu ax orizontal devine în scurt timp un best-seller. Gama de produse Liebherr include acum utilaje mobile și staționare pentru producția de beton.

Coroana de rotire cu rulmenți înlocuiește rulmentul cu bile și cablu

Datorită faptului că macaralele devin din ce în ce mai mari și mai grele, coroana de rotire cu rulmenți devine, în 1955, conectorul între platforma rotativă și șasiu. Inginerii proiectanți de la Liebherr reușesc să dezvolte și să inoveze rulmentul cu bile. În același an Hans Liebherr demarează producția de motoare electrice proprii, în Biberach.

Prima macara hidraulică din lume

1959

În 1959 Hans Liebherr prezintă prima macara hidraulică - AK40. Aceasta este un hibrid format din caroseria superioară modificată a unui excavator și șasiul mobil al excavatorului, fiind strămoșul uneia din cele mai puternice game de macarale mobile din lume.

„Am investit foarte mult timp, dar am avut și noroc prin găsirea unor adevărați profesioniști pentru cele mai importante funcții din cadrul companiei. Ei sunt alfa și omega pentru succesul unei companii.”

Hans Liebherr, 1985

Liebherr se alătură industriei aero-spațiale

1960-63

La finele anilor 1950, pe măsură ce producția de avioane se dezvoltă într-o afacere de succes, crește și impicarea lui Hans Liebherr în domeniul tehnologiilor aeronautice. Își dă repede seama de potențialul pieței și fondează Liebherr-Aero-Technik GmbH, în Lindenberg, Allgäu, în 1960, cu scopul de a dezvolta și produce prototipuri proprii. Pornind de la achiziția de licențe, compania se dezvoltă și produce propriile componente și sisteme; dintr-un producător de echipamente devine un furnizor de sisteme.

Tehnologii maritime

Din 1958

Prima macara de bord a fost dezvoltată în 1958 în Biberach. După schimbarea locației la Ehingen, portofoliul este extins cu macarale offshore (1974), macarale pentru transferul containerelor (1976) și macarale portuare mobile (1977)

Premieră mondială: macaraua mobilă pentru teren accidentat

1977

În 1977 Liebherr prezintă prima macara mobilă pentru teren accidentat din lume - LTM 1025. Cu un braț telescopic de 24 de metri și o capacitate de încărcare de 25 de tone, noua macara duce deplasarea onroad și offroad la cote de perfecțiune nemaiîntâlnite până atunci. Această mișcare inovatoare este recunoscută în industrie, iar compania se bucură de o creștere a cifrei de afaceri și a cotei de export în anii următori.

Inovație: macaraua pe șenile Liebherr

1980

Prima macara pe șenile acționată hidraulic și controlată electronic este construită la fabrica din Nenzing (în Austria). Primul utilaj de acest fel este vândut în 1980.

„Viața m-a făcut să cred că, atunci când ai o voință puternică pentru a face o treabă bună și pentru a îndeplini diversele cerințe ale clienților cât poți de bine, poți atinge țelurile care la început păreau aproape de neconceput. Nu te lăsa descurajat de piedici, încrederea poate muta munții din loc”.

Hans Liebherr, 1993