Основаването на фирмената група

Изобретяването на мобилния въртящ се кулокран е същевременно и часът на раждането на предприемача Либхер. В рамките на първото десетилетие малката строителна фирма се превръща в признат производител на строителни машини и много други висококачествени технически продукти.

 • Транспорт и монтаж на крана TK 3,6

  Следващият модел на въртящия се кулокран на Либхер идва на пазара през 1950 г.

 • Мобилно приложим

  Въртящият се кулокран ускорява и улеснява възстановяването на Германия след 1949 г.

 • Успешен зад граница

  Крановете на Либхер при ползването им на строителна площадка в Ротердам през 1956 г.

 • 1949 г. Изобретяването на мобилния въртящ се кулокран

  1949 г. Изобретяването на мобилния въртящ се кулокран

  В следвоенния период текат възстановителни работи в много части на Германия. По това време Ханс Либхер ръководи строителната фирма на родителите си в Южна Германия. Той осъзнава нуждата от инструменти и машини за строителната индустрия и жилищното строителство. Заедно с група конструктори и занаятчии през 1949 г. той разработва първия мобилен въртящ се кулокран. Кранът TK 10 може да се транспортира удобно и да се монтира лесно на строителната площадка. Той е и първият продукт на основания през 1949 г. в Кирхдорф от Ханс Либхер машиностроителен завод. Със следващите модели започва производството на кранове на Либхер и малката строителна фирма се превръща в производител на строителни машини.

  Лек и мощен: С L300 Ханс Либхер конструира първия хидравличен багер в Европа.

  Лек и мощен: С L300 Ханс Либхер конструира първия хидравличен багер в Европа.

  1952-1954 г. Разширяване на продуктовата програма

  В началото на 1950-те години има недостиг на зъбни колела за производството на предавателни механизми. За да може да произвежда кранове, Ханс Либхер започва да произвежда сам зъбофрезови машини за производството на зъбни колела.

  Когато през 1953 г. Ханс Либхер наема въжен багер, му прави впечатление несъответствието между тегло и мощност. Осем месеца по-късно той представя първия хидравличен багер в Европа L 300. Той е много по-лек от наетата машина. През 1954 г. започва серийното производство на мощния уред.

  1955 г.: Реклама на хладилник на Либхер

  1955 г.: Реклама на хладилник на Либхер

  1955 г.: Реклама на хладилник на Либхер
  През 1954 г. само всяко десето домакинство в Германия притежава хладилник. Ханс Либхер разпознава нуждата и започва производството на хладилници.

  1954 г. От строителните машини към хладилниците

  Случайните лични контакти дават на Ханс Либхер импулси за нови сфери на дейност. От ръководителя на филиала на неговата фирмена банка предприемачът научава за завод за хладилници, който е обявен за продажба.

  Разглеждайки продукта, данните за продажбите и пазарите, Либхер осъзнава огромният потенциал на уредите. По това време само всяко десето домакинство в Германия притежава хладилник – а с икономическия растеж нараства и търсенето. Ханс Либхер се отказва от купуването на фирмата и залага на собствени производствени съоръжения в южногерманския град Оксенхаузен. През 1954 г. там е произведен първият хладилник, а само една година по-късно започва серийното производство.

  Програмата от строителни машини през 1956 г. се допълва от машини за производството и за транспорта на бетон, които оттогава Либхер произвежда в Бад Шусенрид.

  1956 г. Първият завод за техника за бетон

  Програмата от строителни машини през 1956 г. се допълва от машини за производството и за транспорта на бетон, които оттогава Либхер произвежда в Бад Шусенрид.

  1958 г. Експанзия в Европа и Африка

  След като предприятието получава признание в Германия, в края на 1950-те години започва работата си първият завод на Либхер в чужбина. За да се утвърди и на британския, и на северноамериканския пазар, предприятието учредява производствено предприятие в ирландския град Киларни. Тук най-напред се произвеждат въртящи се кулокранове, а по-късно контейнерни, корабостроителни и специални кранове. През 1960-те години в Южна Африка възниква първото дружество извън Европа. Ханс Либхер планира международната ориентация на фирмената група.

  Техническо обслужване на шаси на самолет в завода в Линденберг

  Техническо обслужване на шаси на самолет в завода в Линденберг

  1960 г. Начало на дейностите в областта на авиационната индустрия

  Дейността на Ханс Либхер в областта на авиационните технологии започва с дяловите му участия в няколко предприятия в края на 1950-те години. През май 1960 г. той основава дружеството Liebherr-Aero-Technik GmbH в Линденберг в Алгой (Германия). Още от самото начало целта е самият той да разработва и да произвежда прототипи. От лицензополучател предприятието се превръща в производител на собствени компоненти и системи, от производител на уреди – в системен доставчик. През 1996 г. дружеството се преименува на Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH.