100 години Ханс Либхер

Осъществяване на правилната идея в точното време – една тайна за успеха на основателя на фирмата.

Новатор и визионер

С непоколебима воля Ханс Либхер разработваше революционни изобретения, с безпогрешен инстинкт – новаторски продукти. На 1 април 2015 г. основателят на фирмата щеше да навърши 100 години.

Мобилният въртящ се кулокран

1949 г.

При възстановяването на Германия след Втората световна война са били необходими креативен усет и изобретателски дух. Ханс Либхер осъзнава бързо нуждата от инструменти и машини за строителната индустрия и жилищното строителство. През 1949 г. той разработва мобилния въртящ се кулокран, който може да се монтира лесно на място и по този начин позволява бързото и изгодно строителство. Той ускорява и улеснява възстановяването на Германия и полага основата на днешната фирмена група. Мобилният въртящ се кулокран TK10 е началото на една последователна история на успеха.

Зъбофрезовата машина на Либхер

1951 г.

Девизът на Ханс Либхер е: Мисли сам, прави сам, финансирай сам. В началото на 1950-те години зъбните колела – основните съставни части на задвижванията на крановете – е можело да се намерят в Германия само в ограничени количества. С изразен усет за перспективните пазари през 1951 г. той започва машиностроенето в областта на металообработващите машини, разработва една зъбонарезна машина и по този начин една нова сфера на дейност, произвеждаща машини, както и зъбни колела.

Първият хидравличен багер в Европа

1954 г.

Когато през 1953 г. Ханс Либхер наема въжен багер, му прави впечатление несъответствието между тегло и мощност. Осем месеца по-късно той представя първия хидравличен багер в Европа L 300. Той е една сензация в професионалните среди и смайва инженерите. Впечатляващи са не само минималното тегло и прехвърлянето на познатата хидравлична техника върху един багер, но и ефективната устойчивост на скъсване. През 1954 г. започва серийното производство на мощния уред.

Инстинкт за перспективни технологии

1954 г.

Възниква хладилникът на Либхер

Когато чрез личен контакт Ханс Либхер научава за завод за хладилници, който се продава, той бързо осъзнава огромния потенциал на уредите и на пазара. По това време само една десета от германските домакинства притежава хладилник – а с икономическия растеж нараства и търсенето. Ханс Либхер се отказва от купуването на фирмата и през 1954 г. съвместно със специалисти разработва собствен хладилник. Само една година по-късно започва серийното му производство в югоизточния град Оксенхаузен.

Още строителни машини и иновации

1955 г.

Първият собствен бетоносмесител

На 39-тия рожден ден на Ханс Либхер е открит петият завод на Либхер в Бад Шусенрид и с това е утъпкан пътят за първия собствен продукт на смесителната техника. С бетоносмесителя се появява нов хит в продажбите. Продуктовата програма на Либхер сега вече обхваща мобилни и стационарни машини за производството на бетон.

Сферично въртящо се съединение сменя сачмения лагер

Поради това, че крановете стават все по-големи и по-тежки, от 1955 г. свързващата функция между въртящата се платформа и ходовата част се поема от сферично въртящо се съединение. С това конструкторите на Либхер успяват да постигнат една новаторска усъвършенствана разработка на сачмените лагери. През същата година Ханс Либхер започва и собствено производство на електродвигатели в Биберах.

Първият хидравличен кран в света

1959 г.

През 1959 г. Ханс Либхер представя първия хидравличен кран AK40. Той е комбинация от модифицирана горна част на багер и шаси на мобилен багер и е предшественикът на една от най-високопроизводителните програми от мобилни кранове в света.

„Посветих много време на това, но имах и голямото щастие най-важните позиции да бъдат заети от добри сътрудници. Именно те са основата на успеха.“

Ханс Либхер, 1985 г.

Либхер навлиза в авиационния бранш

1960-1963 г.

Дейността на Ханс Либхер в областта на авиационните технологии започва в края на 1950-те години, когато авиационната индустрия се превръща в доходоносен бизнес. Той бързо разпознава пазарния потенциал и през 1960 г. основава дружеството Liebherr-Aero-Technik GmbH в Линденберг в Алгой с целта самият той да разработва и да произвежда прототипи. От лицензополучател предприятието се превръща в производител на собствени компоненти и системи, от производител на уреди – в системен доставчик.

Морски технологии

От 1958 г.

През 1958 г. в Биберах е разработен първият корабен кран. След преместването на завода в Ехинген портфолиото се допълва с офшорни кранове (1974 г.), платформи за претоварване на контейнери (1976 г.) и пристанищни мобилни кранове (1977 г).

Световна новост: Мобилен кран с повишена проходимост

1977 г.

През 1977 г. Либхер представя първия в света мобилен кран с повишена проходимост LTM 1025. Новият кран с дължина на телескопичната стрела 24 метра и товароподемност 25 тона позволява приложение както по пътищата, така и в пресечени местности с непозната досега перфектност. Това новаторско постижение е признато в целия бранш и през следващите години осигурява растящи обороти и експорти.

Иновация: Хидравличният въжен багер на Либхер

1980 г.

В завода в Ненцинг (Австрия) възниква първият в света хидравлично задвижван и електронно управляван въжен багер. Първият уред от този тип е продаден през 1980 г.

„Убедих се, че с твърда воля може да се свърши добра работа и да се удовлетворят различните желания на клиентите. Така човек може да постигне дори цели, които в началото са изглеждали немислими. Вярата може да премести планини! Затова човек не трябва да се обезкуражава от несполуките“.

Ханс Либхер, 1993 г.