Експанзия и преструктуриране

През третото десетилетие от историята на предприятието Либхер успява да направи презокеански скок. Експанзията на предприятието продължава и в Европа. Разрастването води до въпроса за бъдещата организационна структура на фирмената група – започва подготовката за смяната на поколенията.

 • 1974 г. Офанзива на пласмента в Канада

  Съществуващите дружества в Северна Америка укрепват позициите си с едно ново предприятие в Канада. В Бърлингтън, Онтарио (Канада) през 1974 г. дружеството Liebherr-Canada Ltd. започва пласмента на хидравлични багери.

 • 1974 г. Либхер завладява американския пазар

  Либхер разширява своята дейност на американския континент и през февруари основава дружеството Liebherr Brasil Ltda. в Гуаратингета, Сао Пауло (Бразилия). Основните направления на производството са корабните, пристанищните и корабостроителните кранове.

 • 1976 г. Нови производствени предприятия в Австрия

  В средата на 1970-те години заводът на Либхер в Ехинген достига границите на своя производствен капацитет. Ханс Либхер взема решение да премести производството на корабни кранове в Ненцинг (Австрия). Паралелно с това в Телфс в Тирол стартира серийното производство на булдозери и верижни товарачи.

 • 1978 г. Компоненти за строителни машини от Швейцария

  В град Буле в кантона Фрибур (Швейцария) е основано дружеството Liebherr Machines Bulle SA, произвеждащо компоненти за задвижването и управлението на строителни машини. Днес продуктовата програма обхваща дизелови и газови двигатели, както и хидравлични компоненти.

 • 1980 г. Лиенц – четвъртият завод в Австрия

  През 1980 г. е отпразнувано откриването на още един завод. Служителите в Лиенц, Източен Тирол (Австрия) започват да произвеждат хладилници и фризерни преди всичко за професионално приложение.

 • 1971-1980 г. Експанзия в целия свят

  От 1970 г. Либхер се налага на американския континент. Обслужването, както и близостта до локалните клиенти са важни за Либхер и затова се учредява дружеството Liebherr-America Inc. в Нюпорт Нюз в щата Вирджиния. Дружеството снабдява северноамериканския пазар с хидравлични багери, верижни и колесни товарачи, а заедно с това е представител и за областите на металообработващите машини, лентовите транспортьори и авиационното оборудване.

  През 1974 г. следват нови дружества в Гуаратингета (Бразилия) и в Бърлингтън, Онтарио (Канада). В Европа предприятието посреща нарастващото търсене с нови производствени предприятия в Австрия и Швейцария.

  1976 г. Преструктуриране на фирмената група

  За Ханс Либхер надеждността и приемствеността са решаващите ценности в управлението на предприятието. Затова той започва отрано да подготвя смяната на поколенията. В средата на 1970-те години той разделя фирмената група на две юридически независими части: един германски концерн с дружеството Liebherr-Holding GmbH на върха и един швейцарски концерн с Liebherr-International AG като централно управляващо дружество.

  Кранът с повишена проходимост LTM 1025 впечатлява при приложението си по пътищата и в пресечени местности.

  Кранът с повишена проходимост LTM 1025 впечатлява при приложението си по пътищата и в пресечени местности.

  1977 г. Първият кран с повишена проходимост

  Дори и по време на преструктуриранията Либхер печели чрез технически иновации. През 1977 г. предприятието представя първия в света кран с повишена проходимост LTM 1025 за комбинирано приложение по пътища и в пресечени местности. Неговата телескопична стрела с дължина 24 метра и товароподемността от 25 тона позволяват напълно нови възможности за приложение. Заедно със следващия модел LTM 1030 кранът налага концепцията за повишената проходимост.

  Това новаторско постижение е признато в целия бранш и осигурява нарастващи обороти и експорти през следващите години.