Изключителен ръст и големи инвестиции

През петото десетилетие от своето съществуване фирмената група се разраства изключително динамично: Множество инвестиции, както и нови организационни структури укрепват международната конкурентоспособност.

Монтаж на печатни платки в Линдау (Германия)

Монтаж на печатни платки в Линдау (Германия)

Монтаж на печатни платки в Линдау (Германия)
При множество продукти на Либхер решаваща роля играе електрониката. Ето защо за строителните машини и минното оборудване, морските кранове, самолетите и релсовите транспортни средства фирмената група разчита на съвременни технологии собствено производство.

2001 г. Съсредоточаване на компетентността в областта на електрониката

Своята дейност започва дружеството Liebherr-Elektronik GmbH в Линдау (Германия). Модерният център за компетентност произвежда конструктивни групи и системи за електрониката, сред които такива за строителни машини и минно оборудване, морски кранове, самолети и релсови транспортни средства.

Около една трета от служителите работят в областта на научноизследователската и развойната дейност. Те притежават богат опит в проектирането на електронен хардуер и обширно ноу-хау в областта на авиационните и индустриалните приложения.

Изолде Либхер и Вили Либхер през 2004 г. на специализирания строителен панаир Bauma в Мюнхен

Изолде Либхер и Вили Либхер през 2004 г. на специализирания строителен панаир Bauma в Мюнхен

2002 г. Преструктуриране по продуктови области

Досегашната организация на фирмената група по страни се заменя от структура по продуктови области. Важна стъпка за по-голямото съсредоточаване и по-ефективното приложение на пласментните и технологичните ресурси.

Като централно управляващо дружество Liebherr-International AG в Буле (Швейцария) взема централно решенията по съществените въпроси относно фирмената, развойната и продуктовата политика, както и относно финансовата и инвестиционната политика. Продуктовите области действат като самостоятелни подразделения на предприятието. Това осигурява целенасочена, съгласувана дейност в рамките на съответната продуктова област. Така техническите нововъведения могат да се превърнат по-бързо в продукти, удовлетворяващи изискванията на пазара.

 • 2004 г. Зъбофрезови машини за индийския пазар

  През 2004 г. в Бангалор (Индия) започва работата на ново производствено предприятие. Дружеството Liebherr Machine Tools India Pvt. Ltd. поема окончателния монтаж и въвеждането в експлоатация на зъбофрезови машини и извършването на пласментни и сервизни услуги за индийския пазар.

 • 2004 г. Ново производствено предприятие в Китай

  В севернокитайския град Далян Либхер отваря нов завод за земекопно-транспортни машини. Оттогава там се произвеждат верижни багери и колесни товарачи за местния пазар.

 • 2005 г. Производство на морски кранове на Балтийско море

  Разработка и производство на морски кранове на Балтийско море: В Росток (Германия) дружеството Liebherr-MCCtec Rostock GmbH открива завод за пристанищни мобилни кранове, корабни и офшорни кранове.

 • 2005 г. Авиационни системи в Бразилия

  През 2005 г. в Гуаратингета (Бразилия) е основано дружеството Liebherr Aerospace Brasil Ltda. То е специализирано в областта на прецизната обработка, обработката на повърхностите и монтажа на високотехнологични части за системите за управление на полетите и командните системи, системите за управление на въздуха и шаситата на самолетите.

 • 2007 г. Професионални хладилни ракли в Малайзия

  От 2007 г. в Клуанг (Малайзия) дружеството Liebherr Appliances Kluang SDN. BHD. произвежда хладилници и фризери за професионално приложение като например хладилни ракли за сладолед.

 • 2003-2008 г. Изключително динамичен растеж

  В периода от 2003 г. до 2008 г. фирмената група се разраства изключително много. Консолидираният общ оборот през този период се увеличава повече от два пъти и достига 8,4 милиарда евро.

  Същевременно Либхер инвестира почти 2,8 милиарда евро в разширяването на съществуващите заводи и изграждането на множество нови производствени предприятия.

  Значително е и развитието на организацията на пласмента и обслужването. През тези шест години възникват почти 12 000 нови работни места в рамките на фирмената група в целия свят.

  Слънцезащитни чадъри с кранова технология в Саудитска Арабия

  Слънцезащитни чадъри с кранова технология в Саудитска Арабия

  Слънцезащитни чадъри с кранова технология в Саудитска Арабия
  В рамките на специален проект Либхер разработва и произвежда общо 250 слънцезащитни чадъра за пилигримите в Медина (Саудитска Арабия). Чадърите се разгъват с помощта на кранова технология и създават сянка с обща площ от около 156 000 метра2, която се използва като допълнителна площ за молитви пред джамията. Отварянето или затварянето на един чадър се извършва чрез електромеханично задвижване. Едно централно устройство управлява и контролира движенията на всичките 250 чадъра, които могат да се разгънат или сгънат изцяло за по-малко от 15 минути.

  2008-2009 г. Големи слънцезащитни чадъри за Медина

  Дружеството Liebherr-Werk Ehingen GmbH получава поръчка за производството на големи слънцезащитни чадъри за поклонническия град Медина в Саудитска Арабия.

  При разработката на високите 15 м чадъри предприятието прибягва до ноу-хауто в областта на крановата технология. За да може слънцезащитният чадър да пази сянка, платнището трябва да се разгъне и да се повдигне на 5 метра от хидравличен цилиндър. Всеки от произведените 250 чадъра предоставя защита от слънцето на около 800 пилигрими.

  Платформи за претоварване на контейнери на Либхер на пристанището в Саутхемптън (Великобритания)

  Платформи за претоварване на контейнери на Либхер на пристанището в Саутхемптън (Великобритания)

  2009 г. Стабилност и в нестабилни времена

  Като международна фирмена група и Либхер усеща последиците от световната финансова и икономическа криза. Въпреки спада на оборотите броят на работниците остава стабилен и продължават да се извършват централните инвестиционни дейности. Както и в предишните фази на конюнктурни спадове, и сега се вижда, че многообразието от продукти и присъствието на различни пазари стабилизират цялото предприятие. Още през следващата година фирмената група отбелязва отново нарастване на оборотите от почти десет процента.