Konsernets stiftelse

Oppfinnelsen av den mobile tårnkranen er Liebherrs fødsel som bedrift. Det lille entreprenørfirmaet utvikler seg til en veletablert produsent av anleggsmaskiner og mange andre teknisk krevende produkter i løpet av det første tiåret.

 • Transport og installasjon av TK 3,6

  Arvtakeren etter den første tårnkranmodellen fra Liebherr kommer på markedet i 1950.

 • Mobilitet

  Tårnkranen akselererer og forenkler gjenoppbyggingen av Tyskland etter 1949.

 • Suksess utover grensene

  Liebherr-kraner under arbeid på en byggeplass i Rotterdam i 1956

 • 1949 Oppfinnelse av den mobile tårnkranen

  Store deler av Tyskland blir gjenoppbygd i etterkrigstiden. Hans Liebherr har overtatt foreldrenes entreprenørfirma i Sør-Tyskland. Han blir klar over det enorme behovet for verktøy og maskiner i byggefaget og boligbygging. Sammen med designingeniører og håndverkere utvikler han den første mobile tårnkranen i 1949. TK 10 er lett å transportere og lett å montere på byggeplassen. Det er også det første produktet som lages på Hans Liebherr Maschinenfabrik, som ble grunnlagt i Kirchdorf i 1949. Kranproduksjonen hos Liebherr starter med de påfølgende modellene, og konstruksjonsfirmaet blir en anleggsmaskinprodusent.

  Lett, men kraftig: Hans Liebherr laget Europas første hydrauliske gravemaskin, L300.

  Lett, men kraftig: Hans Liebherr laget Europas første hydrauliske gravemaskin, L300.

  1952-54 Utvidelse av produktprogrammet

  Tannhjulene som trengs til å produsere gir, er ofte mangelvare på begynnelsen av 1950-tallet. For å kunne produsere kraner begynte Hans Liebherr selv å lage valsefresere for fremstilling av tannhjul.

  Da han leide en kabelgraver i 1953, ble han slått av misforholdet mellom vekt og ytelse. Åtte måneder senere presenterte han Europas første hydrauliske gravemaskin, L300. Denne var fire ganger lettere enn maskinen han hadde leid. Fra 1954 serieproduserte Liebherr denne kraftige maskinen.

  1955: Reklame for et Liebherr-kjøleskap

  1955: Reklame for et Liebherr-kjøleskap

  1955: Reklame for et Liebherr-kjøleskap
  I 1954 er det bare hver 10. vesttyske husholdning som har kjøleskap. Hans Liebherr innser behovet, og begynner å produsere kjøleskap.

  1954 Fra anleggsmaskiner til kjøleskap

  For Hans Liebherr er det av og til personlige kontakter som gir impulser for nye aktivitetsområder. Via bankens filialsjef får han vite at en kjøleskapsfabrikk er til salgs.

  Han undersøker produktet, salgstallene og markedene, og oppdager et enormt potensiale. På dette tidspunktet er det bare hver 10. vesttyske husholdning som har kjøleskap – og etterspørselen øker med den økonomiske veksten. Hans Liebherr beslutter ikke å kjøpe firmaet, men satser på egen produksjon på anlegget i Ochsenhausen i Sør-Tyskland. Der blir det første kjøleskapet bygd i 1954, og serieproduksjonen begynner ett år senere.

  Anleggsmaskinprogrammet blir i 1956 utvidet til å omfatte maskiner for fremstilling og transport av betong. De nye maskinene bygges i Bad Schussenried.

  1956 Første fabrikk innen betongteknikk

  Anleggsmaskinprogrammet blir i 1956 utvidet til å omfatte maskiner for fremstilling og transport av betong. De nye maskinene bygges i Bad Schussenried.

  1958 Ekspansjon i Europa og til Afrika

  Tyske Liebherr tar i bruk sin første fabrikk i utlandet i slutten av 1950-årene. For å få komme inn på det britiske og nordamerikanske markedet bygger bedriften et produksjonsanlegg i Killarney i Irland. Her produseres først tårnkraner, senere container-, verft- og spesialkraner. Den første filialen utenfor Europa blir opprettet i Sør-Afrika i 1960-årene. Hans Liebherr fastlegger kursen for konsernets internasjonale etablering.

  Vedlikehold av et landingsstell på anlegget i Lindenberg

  Vedlikehold av et landingsstell på anlegget i Lindenberg

  1960 Oppstart av luftfartaktiviteter

  Hans Liebherrs engasjement for luftfartteknologi begynner på slutten av 1950-tallet; bedriften kjøper seg inn i forskjellige foretak innen bransjen. I mars 1960 stiftes Liebherr-Aero-Technik GmbH i Lindenberg i Allgäu (Tyskland). Helt fra starten er målet å utvikle og fremstille egne prototyper. Bedriften utvikler seg fra lisenstaker til produsent av egne komponenter og systemer, fra utstyrsfabrikant til systemleverandør. I 1996 skifter selskapet navn til Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH.