23.08.2016
Încărcătoarele pe roţi Liebherr XPower cu transmisie cu divizor de putere testate timp de peste 70.000 de ore de funcţionare

  • Noile încărcătoare pe roţi Liebherr XPower pot fi comandate acum pentru livrare după Bauma 2016
  • Lansare pe piaţa europeană la Bauma 2016 cu lansare treptată pe pieţele transcontinentale unde se aplică cerinţele de emisii conform Etapei IV/Tier 4f
  • Transmisia cu divizor de putere XPower instalată ca standard pe noile încărcătoare pe roţi de dimensiuni mari Liebherr

Cele mai noi încărcătoare pe roţi de mare gabarit XPower cu emisii conform Etapei IV/Tier 4f reprezintă o realizare majoră în istoria tehnologică a încărcătoarelor pe roţi Liebherr. Dată fiind gama largă de inovaţii, cum ar fi transmisia cu divizor de putere instalată ca dotare standard, Liebherr a supus noua generaţie de încărcătoare pe roţi unor teste mult mai dificile, mai detaliate şi mai ample decât oricând. Componentele principale importante, cum ar fi inovatoarea transmisie XPower şi punţile mai mari s-au dovedit a fi deosebit de rezistente în cadrul testelor de peste 70.000 de ore de funcţionare. Sarcinile din cadrul programului de testare au inclus atât operaţiuni obişnuite de încărcare-descărcare, cât şi operaţiuni specifice clienţilor.

Manevrabilul şi dinamicul încărcător pe roţi Liebherr L 556 XPower cu braţe de ridicare industriale şi cupă cu înălţime mare de descărcare, în teste la o unitate de reciclare.

Manevrabilul şi dinamicul încărcător pe roţi Liebherr L 556 XPower cu braţe de ridicare industriale şi cupă cu înălţime mare de descărcare, în teste la o unitate de reciclare.

Manevrabilul şi dinamicul încărcător pe roţi Liebherr L 556 XPower cu braţe de ridicare industriale şi cupă cu înălţime mare de descărcare, în teste la o unitate de reciclare.

Liebherr a testat încărcătoarele pe roţi XPower în diverse cariere, unităţi de reciclare şi fabrici de cherestea. Utilajele au fost, de asemenea, utilizate pentru manipularea zgurii într-o oţelărie şi a cărbunelui într-un port. Rezultatele pozitive ale testelor demonstrează că eforturile depuse de Liebherr pentru a combina eficienţa consumului de combustibil, înalta performanţă, durabilitatea şi confortul într-un singur încărcător pe roţi au atins obiectivul pe care compania şi l-a propus pe termen lung.

Eficienţă de neegalat graţie transmisiei cu divizor de putere XPower

Liebherr instalează transmisia cu divizor de putere XPower ca dotare standard în cadrul seriei sale de încărcătoare pe roţi de dimensiuni mari. Acest lucru asigură puterea şi randamentul noilor încărcătoare Liebherr de mare gabarit. Transmisia cu divizor de putere XPower® îndeplineşte aceeaşi funcţie ca şi transmisia cu divizor de putere clasică, dar oferă mai mult randament. Aceasta combină două tipuri de transmisie: transmisia hidrostatică, cea mai eficientă transmisie pentru cicluri de manipulare scurte, şi transmisia mecanică, ideală pentru deplasarea pe distanţe lungi şi în rampă.

Transmisia cu divizor de putere gestionează interacţiunea dintre cele două tipuri de transmisie. Este reglabilă şi adaptează continuu raportul de transmisie dintre cele două tipuri de transmisie, cuplarea fiind practic neobservabilă şi fără întreruperi ale puterii de tracţiune. În acest fel, puterea încărcătorului pe roţi se adaptează la cerinţele specifice ale sarcinii respective. Pornirea şi încărcarea se realizează în regimul hidrostatic, iar deplasarea la viteze mai mari se efectuează în regimul mecanic. Împreună, cele două transmisii transferă întotdeauna 100% puterea motorului diesel, schimbându-se doar raportul de transmisie dintre cele două.

Cu conceptele sale inovatoare şi eficiente de transmisie, Liebherr a atins un nivel ridicat de randament în toate sectoarele în care sunt folosite încărcătoare pe roţi. Sistemul Liebherr-Power-Efficiency (LPE, Randament Energetic Liebherr), care şi-a demonstrat eficienţa, joacă un rol cheie în acest sens. În faza de testare şi dezvoltare, care s-a întins pe mai mulţi ani, Liebherr a depus eforturi continue pentru a perfecta adaptarea tuturor componentelor trenului de rulare. Rezultatul constă în faptul că încărcătoarele pe roţi XPower au un consum de combustibil mai scăzut cu până la 30 la sută, permiţând operatorilor să îşi reducă cheltuielile de exploatare.

Eficienţă ridicată în ceea ce priveşte consumul de combustibil: încărcătoarele pe roţi XPower testate sunt economice în cadrul operaţiunilor de manipulare

Manipularea unei game largi de materiale este una dintre sarcinile de bază ale unui încărcător pe roţi. Acesta este motivul pentru care Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH a testat mai multe utilaje în lucrări de manipulare. De exemplu, o staţie de sortare agregate a testat un încărcător L 580 XPower cu articulaţie tip Z şi cupă de 5,7 m3. Materia primă umedă, pe care compania o extrage dintr-un lac cu ajutorul unui lanţ cu cupe, s-a dovedit a fi o provocare deosebită.

Cu braţele de ridicare ranforsate în Z, care asigură cu până la 20 la sută mai multă capacitate de ridicare, operatorii utilajelor au ridicat materialul umed fără nicio problemă, în timp ce designul optimizat al cupei a îmbunătăţit puterea de pătrundere necesară sarcinii. Capacitatea de răspuns a transmisiei XPower a fost impresionantă la deplasarea în rampă de-a lungul traseului. Operatorul utilajului a apreciat manevrabilitatea silenţioasă şi facilă, precum şi agilitatea încărcătorului. Cu aproximativ 15 litri de motorină pe oră de funcţionare, L 580 XPower consumă cu circa cinci litri mai puţin decât un utilaj concurent care desfăşoară lucrări similare în cadrul unei balastiere.

Un încărcător L 566 XPower a manipulat aproximativ 1.500 de tone de material în vrac într-un parc de reciclare a materialelor de construcţie. Încărcătorul pe roţi a făcut faţă distanţelor mari din vastul parc de reciclare. Astfel, încărcătorul pe roţi a consumat între 14 şi 18 litri de motorină. Operatorul utilajului a fost mulţumit de nivelul de performanţă şi confort. „Forţa de tracţiune şi acceleraţia încărcătorului L 566 XPower sunt excelente. Capacitatea de răspuns a utilajului este foarte ridicată, şi, în acelaşi timp, funcţionarea este silenţioasă. Cabina spaţioasă este deosebit de confortabilă. Scaunul şoferului este grozav. Volanul se poate regla în trei poziţii, iar elementele de comandă sunt dispuse astfel încât toate informaţiile sunt disponibile dintr-o privire”, a remarcat un membru al personalului superior al parcului de reciclare.

Încărcătoarele pe roţi XPower testate, cum ar fi încărcătorul Liebherr L 580 XPower din imagine, au impresionat în cadrul operaţiunilor de manipulare cu un consum minim de combustibil.

Încărcătoarele pe roţi XPower testate, cum ar fi încărcătorul Liebherr L 580 XPower din imagine, au impresionat în cadrul operaţiunilor de manipulare cu un consum minim de combustibil.

Încărcătoarele pe roţi XPower testate, cum ar fi încărcătorul Liebherr L 580 XPower din imagine, au impresionat în cadrul operaţiunilor de manipulare cu un consum minim de combustibil.

L 586 XPower participă la teste de lungă durată, de peste 13.700 de ore de funcţionare

Noile încărcătoare pe roţi de mare gabarit şi-au dovedit stabilitatea în timpul testelor intensive de lungă durată. Un L 586 XPower cu articulaţie tip Z s-a aflat în prim plan în testul de anduranţă, îndeplinind în mod eficient sarcina de a transporta talaş la un siloz pe parcursul a 13.700 de ore de funcţionare. S-a optat pentru un L 586 XPower deoarece forţa de tracţiune şi capacitatea de ridicare – cerinţele cheie pentru această sarcină specifică – au corespuns pe deplin cerinţelor unităţii respective, în raport cu greutatea de operare. Încărcătorul L 586 XPower a fost prevăzut, de asemenea, cu o cupă uşoară de 14,0 m3, pe care operatorul utilajului a putut să o folosească pentru fiecare ciclu pentru a transporta volume mari de tocătură de lemn.

Utilajul a funcţionat aproape constant la sarcină maximă. În ciuda acestui lucru, consumul de combustibil s-a menţinut la un nivel scăzut, graţie transmisiei cu divizor de putere XPower®. Încărcătorul pe roţi testat a avut nevoie de 20 de litri de motorină pe oră de funcţionare pentru sarcina cu necesar mare de energie. Aceasta echivaleaza cu o economie de combustibil de aproximativ 30 la sută în comparaţie cu încărcătorul pe roţi L 586, Etapa IIIA/Tier 3, deja foarte economic, utilizat în mod normal pentru a transporta tocătură de lemn.

Operaţiunile efectuate la sarcină maximă sunt cele în care clienţii Liebherr beneficiază de puterea dezvoltată prin interacţiunea dintre regimul mecanic şi cel hidrostatic al noii transmisii XPower. Sarcina este împărţită între cele două regimuri, rezultatul fiind o durată de viaţă semnificativ mai lungă a componentelor. Operatorii utilajelor pot lucra mai eficient şi în condiţii de siguranţă, cu întreruperi minime.

Putere maximă în frontul carierei: testarea în carieră a L 586 XPower

Un încărcător L 586 XPower, echipat cu o cupă pentru rocă de 5,5 m3, cu sistem de roți dinţate Liebherr, a fost testat în industria extractivă de către un producător internaţional de ciment care l-a folosit pentru extracţie. Alte opţiuni standard de echipamente pentru exploatare în carieră, cum ar fi un grilaj pliabil pentru parbriz, au fost instalate pe utilaj pentru a-l pregăti pentru activitatea sa în frontul de extracţie. Dificilul test a inclus trasee de până la 400 m şi pante cu înclinaţie de până la 30 la sută.

Avantajele transmisiei cu divizor de putere s-au remarcat pe deplin în aceste condiţii. Combinaţia dintre transmisia hidrostatică şi cea mecanică asigură eficienţa funcţionării încărcătorului pe roţi pentru toate operaţiunile, chiar şi la deplasarea pe trasee lungi şi în rampă. L 586 XPower a demonstrat acest lucru în cadrul acestor lucrări speciale de exploatare în carieră. În ciuda sarcinii enorme, încărcătorul testat a utilizat doar în jur de 22 de litri de motorină pe oră de funcţionare.

Punţi mai mari, braţe de ridicare ranforsate – robustul încărcător pe roţi Liebherr L586 XPower este ideal pentru lucrări dificile în cariere.

Punţi mai mari, braţe de ridicare ranforsate – robustul încărcător pe roţi Liebherr L586 XPower este ideal pentru lucrări dificile în cariere.

Punţi mai mari, braţe de ridicare ranforsate – robustul încărcător pe roţi Liebherr L586 XPower este ideal pentru lucrări dificile în cariere.

Cele mai dificile condiţii: robustele încărcătoare pe roţi XPower folosite pentru manipularea oţelului şi cărbunelui

Un încărcător L 586 XPower prevăzut cu o cupă cu înălţime mare de descărcare, de 4,5 m3, cu pneuri cu ranforsare superioară şi lanţuri de pneuri, a dus la bun sfârşit un test de funcţionare dificil. Încărcătorul pe roţi a preluat sarcina de a transporta zgura solidificată de oţel de la o oţelărie. L 586 XPower a pătruns cu putere în stratul de zgură dens, voluminos şi plin de praf. Lanţuri masive ale pneurilor, care cântăresc peste 3,5 tone, au asigurat tracţiunea necesară. În aceste condiţii de sarcină extremă, punţile robuste şi braţul de ridicare puternic în Z s-au dovedit a fi foarte rezistente. L 586 XPower a fost în funcţiune timp de 9.000 de ore în cadrul oţelăriei, fără nicio deteriorare a componentelor principale.

Liebherr a supus şi alte încărcătoare pe roţi testelor în condiţii dure. Într-un terminal al unui port, un încărcător L 586 XPower a manipulat cărbune folosind o cupă de 10,0 m3. Una dintre provocările acestei operaţiuni de încărcare şi transport a fost cea de depunere în haldă a cărbunelui parţial umed. Încărcătorul Liebherr testat şi-a realizat sarcina în mod eficient timp de peste 7.000 de ore de funcţionare, cu un consum minim de combustibil. În timpul testului, L 586 XPower a folosit cu 8-10 litri mai puţină motorină pe oră de funcţionare decât predecesorul său, care funcţionează în mod normal în port.

Versatilele încărcătoare pe roţi XPower impresionează în aplicaţii industriale

Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH a testat noua generaţie de încărcătoare pe roţi în diferite aplicaţii industriale, inclusiv într-o fabrică de hârtie. Aici, utilajul testat a fost un L 556 XPower cu braţ de ridicare industrial, cu cupă uşoară de 6,0 m3 cu lamă de uzură şi numeroase opţiuni montate în fabrica Liebherr, inclusiv o grilă de radiator cu ochiuri mari şi un filtru pentru reţinerea prafului, pentru a reduce contaminarea sistemului de răcire cu particule de praf.

Testul a demonstrat că noua tehnologie Liebherr SCR a sporit siguranţa în funcţionare. Acest sistem simplu şi extrem de eficient pentru post-tratarea gazelor de eşapament elimină necesitatea regenerării şi reduce la minimum riscul de incendiu. Aceasta constituie o caracteristică de siguranţă importantă în medii cu mult praf, cum este cazul aplicaţiilor în spaţii închise din fabrica de hârtie.

Un alt L 556 XPower cu braţ de ridicare industrial a desfăşurat lucrări în sectorul reciclării deşeurilor de aluminiu. Pe parcursul unui test care a inclus 3.500 de ore de funcţionare, mai mulţi operatori au lucrat în trei schimburi, cu două ataşamente diferite, pe care le înlocuiau cu ajutorul unei cuple hidraulice rapide. La fel ca în fabrica de hârtie, spaţiul a fost limitat, dar, datorită designului compact al încărcătorului pe roţi XPower, operatorii au putut manevra utilajul în mod eficient, cu excelente rezultate de manipulare.

Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH a utilizat şi alte încărcătoare pe roţi în lucrări de reciclare. U L 556 XPower a fost folosit pentru eliminarea zgurii. Pentru acest material greu, care a supus încărcătorul unei solicitări considerabile, clientul care a efectuat testul a utilizat o cupă cu înălţime mare de descărcare, cu o capacitate de 4,0 m3, dotată cu lamă de uzură. Robustul încărcător pe roţi a încărcat materialul, l-a depus în haldă şi a alimentat concasoarele timp de 5.000 de ore de funcţionare în total, într-o operaţiune în două schimburi.