Pressmeddelanden | 28/01/2019 Liebherr presenterar intelligenta assistanssystem för sina stora XPower®-hjullastare på Bauma 2019

  • Nya assistanssystem för XPower®-hjullastare kommer att erbjudas från Bauma 2019 och framåt.
  • XPower®-hjullastare med assistanssystem kommer att finnas tillgängliga i Europa och Nordamerika
  • Aktiv bakre persondetektering och integrerat däcktrycksövervakningssystem ökar säkerheten och komforten vid användning av hjullastaren

München (Tyskland) den 28 januari 2019 – På Bauma 2019 kommer Liebherr för första gången att presentera ett omfattande paket med intelligenta assistanssystem för sina stora XPower®-hjullastare för en publik bestående av proffs i byggbranschen. Dessa system inkluderar den nya aktiva bakre persondetekteringen och ett sensorbaserat däcktrycksövervakningssystem. Med dessa och andra assistanssystem kommer Liebherr att kunna erbjuda integrerade lösningar för att optimera säkerheten och komforten vid den dagliga användningen av hjullastare. Alla system har utvecklats av Liebherr och är därför helt integrerade i maskinens styrsystem. En annan världsnyhet för hjullastare som Liebherr presenterar är det nya, intuitiva styrsystemet som kommer att finnas tillgängligt för alla mellanstora och stora modeller från Bauma 2019 och framåt.

Den aktiva bakre persondetekteringen hjälper till att förebygga olyckor som leder till personskador.

Enskild bild, webb (154 KB)

Det integrerade däcktrycksövervakningssystemet hjälper till att förlänga däckens livslängd.

Enskild bild, webb (153 KB)

De nya, mycket lättmanövrerade stereolastarna Liebherr L 507 och L 509, som uppfyller kraven enligt utsläppsstandarden Stage V, kommer att finnas tillgängliga från och med april 2019.

Enskild bild, webb (180 KB)

Från den minsta modellen, L 506 Compact, till den största modellen, L 586 XPower®, kommer Liebherr att visa ett urval av hjullastare i alla storleksklasser på Bauma 2019. Ett exemplar vardera av modellerna L 509 och L 518 kommer att representera den senaste serien stereolastare i Liebherrs monter på Bauma. De små hjullastarna, upp till L 509 Stereo, och alla stora hjullastare i XPower®-generationen kommer att finnas med motor som uppfyller kraven enligt utsläppsstandarden Stage V för första gången från och med april i år.

Aktiv bakre persondetektering hjälper till att förebygga olyckor som leder till personskador

Liebherrs nya assistanssystem ökar komforten och säkerheten i den dagliga användningen på flera olika sätt. En av fördelarna är att systemen gör att operatörerna kan koncentrera sig mer på att manövrera sin Liebherr-hjullastare genom att ta bort ytterligare distraktioner. Det aktiva bakre persondetekteringssystemet visar till exempel automatiskt en varning på maskinens display och aktiverar en varningssignal om det finns en fara i området bakom hjullastaren. En speciell egenskap i det här systemet är att det använder sensorer för att automatiskt skilja mellan personer och föremål med hjälp av sensorer.

Om en person rör sig i området bakom maskinen, varnar systemet maskinoperatören. Den aktiva bakre persondetekteringen aktiveras på ett större avstånd än varningssystem för föremål såsom väggar eller pelare. Operatören får därför en mer exakt varning om det finns risk för personskador. Den aktiva bakre persondetekteringen undviker på så sätt att för många varningssignaler aktiveras på samma gång, vilket i sin tur gör att belastningen på maskinoperatören minskar. Risken för allvarliga olyckor minskar.

Integrerat däcktrycksövervakningssystem ökar däckens livslängd

Däck är bland de dyraste slitdelarna på en hjullastare. Ett felaktigt däcktryck leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning, vilket resulterar i höga kostnader. Andra negativa följder är att stabiliteten och manövrerbarheten försämras. Därför är det viktigt att åtgärda möjliga däcktrycksproblem i tid. Som en lösning på detta kan Liebherr erbjuda ett nytt integrerat däcktrycksövervakningssystem. Systemet detekterar förändringar i däcktrycket på ett tidigt stadium, vilket säkerställer hög manövrerbarhet och ökar däckens livslängd.

Med hjälp av sensorer som installeras på däcken och skyddas mot skador registrerar systemet däckens status och visar denna på maskinens display. Vid avvikelser från det optimala däcktrycket visas ett varningsmeddelande för operatören på displayen. Operatören kan därför agera snabbt om däcket är för lågt eller om däcktemperaturen är för hög och på så sätt undvika säkerhetsrisker och de höga kostnader som det innebär. Det integrerade däcktrycksövervakningssystemet finns som standard för många hjulgående schaktmaskiner och containerhanteringsmaskiner från Liebherrs företagsgrupp.

Nya stereolastare är premiummaskiner i segmentet kompakta hjullastare

I årtionden har Liebherrs stereolastare varit kända som produktiva premiummaskiner i segmentet kompakta hjullastare. Med L 509 Speeder och L 518 Stereo kommer Liebherr att visa upp två representanter för de senaste stereolastare på Bauma 2019. Liebherr har nyligen totalt omarbetat den senaste serien, som består av totalt fyra modeller, från L 507 Stereo till L 518 Stereo. Alla modeller kan fås i Speeder-utförande på begäran. I detta utförande kan stereolastarna nå en topphastighet på upp till 40 km/h. Det hjälper operatörerna att spara tid och gör även att de snabbt kan köra hjullastaren från en arbetsplats till nästa.

Stereostyrningen som har utvecklats av Liebherr är unik. Den är en perfekt balanserad kombination av midjestyrning och bakaxelstyrning. Den kombinerar därför fördelarna med konventionell midjestyrning med fördelarna hos fyrhjulsstyrning. Den resulterande minimala vändradien är särskilt praktisk i trånga utrymmen. Den kontrollerade bakaxeln gör att Liebherrs ingenjörer kan minska midjestyrningens vinkel på stereolastare till 30 grader. Som en följd av detta förblir tyngdpunkten i mitten av maskinen även vid transport av tung last, vilket ökar stabiliteten.

Downloads

Pressmeddelande: XPower®-hjullastare PDF (125 KB)

Kontakta

Martin Koller

Marknadsföring och PR


Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH

Dr. Hans-Liebherr-Straße 4

5500 Bischofshofen

Österrike