100-årsmarkering for Hans Liebherr

Hemmeligheten bak bedriftens suksess: sette den riktige ideen ut i livet, på riktig tidspunkt.

Bedriftsleder i pionerklassen, og visjonær

Med ufravikelig vilje og ufeilbarlig instinkt utviklet Hans Liebherr banebrytende oppfinnelser og fremtidsrettede produkter. Gründeren ville fylt 100 år 1. april 2015.

De mobile tårnkranen

1949

Etter Annen verdenskrig trengtes det kreativitet og oppfinnerånd for å gjenoppbygge Tyskland. Hans Liebherr oppdaget raskt det enorme behovet for verktøy og maskiner i byggefaget og boligbyggingen. I 1949 utviklet han den mobile tårnkranen, som kunne monteres på stedet på en enkel måte og dermed gjorde det mulig å oppføre bygg raskt og billig. Oppfinnelsen akselererte og forenklet gjenoppbyggingen av Tyskland og la grunnvollen for dagens konsern. TK10 er begynnelsen på en lang suksessberetning.

Liebherrs valsefresemaskin

1951

Hans Liebherr hadde som motto å tenke selv, gjøre tingene selv og finansiere dem selv. I begynnelsen av 1950-tallet var tannhjul – hovedkomponenter i krandrivverk – vanskelige å oppdrive i Tyskland. Med utpreget sans for lovende markeder gikk Liebherr i 1951 inn i verktøymaskinkonstruksjonen og utviklet en tannhjulsfreser og dermed et nytt virksomhetsfelt for produksjon av både maskiner og tannhjul.

Europas første hydrauliske gravemaskin

1954

Da han leide en kabelgraver i 1953, ble han slått av misforholdet mellom vekt og ytelse. Åtte måneder senere presenterte han Europas første hydrauliske gravemaskin, L300. Dette var en faglig sensasjon, som forbløffet ingeniørverdenen. Maskinen overbeviste ikke bare med sin lave vekt og bruken av kjent hydraulisk teknikk på en gravemaskin, men også på grunn av den høye bruddkraften. Fra 1954 serieproduserte Liebherr denne kraftige maskinen.

Instinkt for lovende teknologier

1954

Liebherr-kjøleskapet oppstår

Da Hans Liebherr gjennom en personlig kontakt fikk vite at en kjøleskapsfabrikk var til salgs, oppdaget han fort det store potensialet knyttet til apparatene og markedet. På dette tidspunktet var det bare hver 10. vesttyske husholdning som hadde kjøleskap – og etterspørselen økte med den økonomiske veksten. Hans Liebherr besluttet ikke å kjøpe bedriften, men utviklet et eget kjøleskap i 1954 sammen med fagfolk. Allerede ett år senere begynte serieproduksjonen i Ochsenhausen i Sør-Tyskland.

Flere konstruksjonsmaskiner og innovasjoner

1955

Den første egne vendeblander

Liebherr-fabrikken V i Bad Schussenried ble grunnlagt på Hans Liebherrs 39. årsdag, og åpnet veien for et eget produkt innen betongblanding. Med vendeblanderen oppstod en ny salgssuksess. Liebherr-produktserien omfattet deretter mobile og stasjonære maskiner for betongproduksjon.

Kulerotasjonsforbindelsen avløste de tradisjonelle kulelagrene

Ved at kranene stadig blir større og tyngre ivaretas forbindelsen mellom førerhuset og undervognen fra 1955 av kulerotasjon. Liebherrs ingeniører lykkes dermed med en banebrytende videreføring av kulelagrene. Samme år begynte Hans Liebherr også med egenproduksjon av elektromotorer i Biberach.

Verdens første hydrauliske kran

1959

I 1959 presenterte Hans Liebherr markedets første hydrauliske kran, AK40. Dette var en blanding av en modifisert gravemaskinovervogn og chassis på den mobile gravemaskinen, og ble utgangspunktet for et av verdens mest effektive mobilkranprogrammer.

"Jeg har brukt mye tid på å finne gode medarbeidere til de viktigste stillingene, men også vært svært heldig med dem. De er jo suksessens alfa og omega."

Hans Liebherr, 1985

Liebherr går inn i luftfartbransjen

1960-63

Hans Liebherrs interesse for flyteknologi startet da flykonstruksjon ble en lukrativ forretning på slutten av 1950-tallet. Han innså raskt markedspotensialet, og grunnla Liebherr-Aero-Technik GmbH i Lindenberg i Allgäu i 1960, med det formål selv å utvikle og fremstille prototyper. Bedriften utviklet seg fra lisenstaker til produsent av egne komponenter og systemer, fra utstyrsfabrikant til systemleverandør.

Maritime teknologier

Fra 1958

Den første skipskranen ble utviklet i Biberach i 1958. Etter å ha flyttet fabrikkanlegget til Ehingen ble portefølljen utvidet med offshorekraner (1974), laste- og lossebroer for containere (1976) og mobile havnekraner (1977).

Verdensnyhet: den mobile terrengkranen

1977

Liebherr presenterte i 1977 verdens første mobile terrengkran, LTM 1025. Den nye kranen hadde en teleskopbom på 24 meter og en bærekraft på 25 tonn, og kunne brukes både på vei og i terreng, i en hittil ukjent perfeksjon. Dette pionerarbeidet ble anerkjent i hele bransjen, og ga bedriften økende omsetning og eksport i de påfølgende årene.

Innovasjon: Liebherrs hydrauliske kabelgraver

1980

Verdens første hydraulisk drevne og elektronisk styrte kabelgraver oppstod på produksjonsanlegget i Nenzing (Østerrike). Den første maskinen av denne typen ble solgt i 1980.

"Mitt liv har forsterket min oppfatning om at man med en fast vilje til å yte godt arbeid og oppfylle de forskjellige kundeønskene etter evne, også kan nå mål som i utgangspunktet var praktisk talt utenkelige. Man må ikke miste motet, men huske at tro kan flytte fjell".

Hans Liebherr, 1993