19.01.2016
Macaralele pe şenile Liebherr ridică în total 10.000 de tone de beton

Ascensiune la superlativ: noul lift pentru nave din Niederfinow, în nord-estul Berlinului.

Ascensiune la superlativ: noul lift pentru nave din Niederfinow, în nord-estul Berlinului.

Ascensiune la superlativ: noul lift pentru nave din Niederfinow, în nord-estul Berlinului.

Unul dintre cele mai impresionante monumente industriale din Germania a oferit servicii de încredere timp de peste 80 de ani: liftul pentru nave din Niederfinow, de pe canalul Oder-Havel. Pe această cale navigablă, care leagă Berlin de Szczecin, Polonia, liftul pentru nave optimizează traficul, ajutând la trecerea peste o treaptă de 36 de metri. Liftul vertical ridică barje cu o lungime de până la 80 de metri, folosind un bazin de apă care poate fi închis precum un sas de ecluză. Dar, de-a lungul zecilor de ani, acest impunător produs al ingineriei germane a devenit prea mic. Vase de navigaţie interioară şi nave container mai lungi, cu suprastructuri mai mari, nu pot să treacă prin bazin, iar ansamblurile de remorchere şi barje trebuie ridicate separat. Aşadar, în ultimii şapte ani s-a lucrat la construcția, în apropiere, a unui lift mai puternic pentru barje. În ultimele câteva luni, două macarale pe şenile Liebherr LR 1600/2 au fixat blocuri de beton cu o greutate totală de aproximativ 10.000 de tone pe noul lift. Acestea vor fi folosite în viitor drept contragreutăţi pentru bazinul de apă şi pentru nave. Macaralele aveau nevoie de coloane de încărcare deosebit de lungi, cu o capacitate de încărcare mare, pentru montarea contragreutăţilor pe structură.

Coloana de încărcare standard a acestei macarale pe şenile Liebherr are o capacitate de 36 de tone şi o lungime de doi metri. Însă pentru acest proiect, clientul, specialistul belgian în servicii de transport şi închiriat macarale Sarens, a solicitat companiei Liebherr o coloană de încărcare cu o lungime de cinci metri şi o capacitate de 104 tone. Iar inginerii fabricii de macarale din Ehingen au livrat produsul dorit.

Numai cu acest accesoriu curbat a fost posibilă balansarea braţului cu zăbrele pe sub o muchie proeminentă a clădirii şi coborârea mufei cu cârlig de sus, printre cablurile căruciorului pentru instalarea contragreutăţilor. La fiecare operaţiune de ridicare, două blocuri de balast cu o greutate totală de 89 de tone erau suspendate la o înălţime de aproximativ 40 de metri şi aşezate în cadrele pre-asamblate, apoi ataşate la cablurile din oţel ale liftului, groase cât un braţ de om. Cablurile căruciorului înconjoară apoi toate greutăţile din diversele intervale, acţionând ca dispozitive de siguranţă. În cazul ruperii unui cablu, blocul de beton desprins va fi susţinut de cablurile din jurul celorlalte greutăţi.

Cele două macarale pe şenile şi echipele de instalare au lucrat în permanenţă la acelaşi nivel pe ambele fronturi ale noului lift pentru nave. Din motive de rezistență, a fost necesară instalarea contragreutăţilor în mod aproape sincron. Bazinul pentru nave asupra căruia acţionează forţe mari de tracţiune prin cablurile din oţel nu trebuie supus sarcinilor pe o singură parte pentru perioade lungi de timp. Corpul bazinului lung de 115 metri cuprinde, de asemenea, mii de saci de nisip. Cu cât era mai mare contragreutatea, cu atât mai mulţi astfel de saci mari erau necesari pentru a menţine bazinul pe sol.

Inapoi la pagina precedenta