24.08.2016
Liebherr prezintă XPower – noua gama de încărcătoare pe pneuri cu emisii conform Stage IV/Tier 4f

  • XPower este noua generaţie Liebherr de încărcătoare de mare capacitate pe pneuri.
  • Conceptul Liebherr XPower presupune divizarea puterii de transmisie și este oferit ca dotare standard asigurand performanţe maxime şi un consum de combustibil eficientizat
  • Toate încărcătoarele pe pneuri XPower îndeplinesc normele Euro Stage IV/Tier 4f
  • Noul XPower se caracterizează printr-un design robust şi confort crescut pentru operator
  • În Europa, lansarea încărcătoarelor pe pneuri XPower a avut loc în primul trimestru al anului 2016 iar în regiunile transcontinentale lansarea este planificată pentru al treilea trimestru al anului 2016
  • În România, lansarea oficiala a încărcătoarelor pe pneuri Xpower este planificată pentru luna Septembrie 2016. În acest sens, Liebherr România va organiza evenimente în mai multe locații din țara. În cadrul evenimentelor, Liebherr va oferi demonstrații de forță ale Încărcătoarelor XPower și îi va invita pe participanți sa testeze chiar ei utilajele.

Liebherr Bischofshofen (Austria) prezintă noua generaţie de încărcătoare pe pneuri de capacitate mare XPower. Liebherr XPower este un concept integrat şi inovator, care stabileşte noi standarde în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil, performanţele, designul robust şi confortul. Elementul central al încărcătorului pe pneuri XPower este transmisia cu divizor de putere conform cu normele Euro Stage IV/Tier 4f, instalată de Liebherr ca dotare standard pentru aceste utilaje. Acesta combină transmisia hidrostatică, ideală pentru preluarea materialelor şi deplasarea pe distanţe scurte, cu transmisia mecanică, avantajoasă pentru deplasarea pe distanţe lungi şi în rampă. Combinaţia dintre aceste două tipuri de transmisie într-un singur încărcător pe pneuri asigură un randament maxim şi economii deosebite de combustibil în orice situaţie, oferind operatorilor încărcătoarelor Liebherr XPower posibilitatea de a reduce consumul de carburant cu până la 30 %.

Manipularea materialelor cu ajutorul încărcătorului Liebherr L 566 XPower. Graţie transmisiei cu divizor de putere, încărcătorul pe pneuri face faţă cu maximum de randament atât la deplasarea pe distanţe scurte şi lungi, cât şi la deplasarea în rampă. Înalta performanţă a noului utilaj măreşte productivitatea operaţională.

Manipularea materialelor cu ajutorul încărcătorului Liebherr L 566 XPower. Graţie transmisiei cu divizor de putere, încărcătorul pe pneuri face faţă cu maximum de randament atât la deplasarea pe distanţe scurte şi lungi, cât şi la deplasarea în rampă. Înalta performanţă a noului utilaj măreşte productivitatea operaţională.

Manipularea materialelor cu ajutorul încărcătorului Liebherr L 566 XPower. Graţie transmisiei cu divizor de putere, încărcătorul pe pneuri face faţă cu maximum de randament atât la deplasarea pe distanţe scurte şi lungi, cât şi la deplasarea în rampă. Înalta performanţă a noului utilaj măreşte productivitatea operaţională.

La departamentul de cercetare şi dezvoltare al companiei Liebherr din cadrul fabricii sale din Bischofshofen, eficientizarea consumului de combustibil, performanţele, designul robust şi confortul au fost principalele obiective în dezvoltarea noului încărcător pe pneuri.

Liebherr a supus această nouă generaţie de încărcătoare pe pneuri celui mai riguros program de testare utilizat până în prezent. Încărcătoarelor pe pneuri XPower şi-au demonstrat robusteţea pe parcursul unui total de peste 65.000 de ore de funcţionare. Programul de testare a acoperit toate sarcinile posibile, de la operaţiuni obişnuite de manipulare la aplicaţii specifice clienţilor. Incarcatoarele XPower testate au fost folosite la lucrări în diverse cariere, fabrici de cherestea, unităţi de reciclare şi de conglomerare. Încărcătoarele pe pneuri testate au fost, de asemenea, folosite pentru a încărca zgură într-o oţelărie şi cărbune într-un port. Componentele principale importante, cum ar fi transmisia cu divizor de putere şi punţile mai mari, s-au dovedit a fi deosebit de robuste.

Transmisia Liebherr XPower: randament maxim pentru orice aplicaţie

Transmisia XPower conform normelor Euro Stage IV/Tier 4f asigură performanţă şi randament noilor încărcătoare Liebherr de mare capacitate. Conceptul combină transmisia hidrostatica cu transmisia mecanica. Transmisia hidrostatică este cea mai eficientă transmisie pentru operaţiuni de manipulare pe distanţe scurte. Transmisia mecanică este opţiunea cea mai puternică şi eficientă pentru deplasări pe distanţe lungi şi în rampă.

Transmisia cu divizor de putere a încărcătoarelor pe pneuri XPower face posibilă combinarea celor două tipuri de transmisie. Aceasta este o transmisie variabila ce adaptează continuu şi în mod automat raportul de transmisie dintre cele două tipuri de transmisie. Graţie transmisiei cu divizor de putere, încărcătorul pe pneuri dispune întotdeauna de randamentul optim pentru a asigura o productivitate maximă, indiferent de aplicaţie. Acest lucru se traduce în economii de combustibil de până la 30% în comparaţie cu încărcătoarele cu transmisie convenţională.

Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH este partener în dezvoltare pentru producătorul de sisteme de transmisie. Liebherr a contribuit în mod activ, bazându-se pe experienţa sa de mulţi ani în dezvoltarea încărcătoarelor pe pneuri, pentru a facilita optimizarea de către producător a transmisiei cu divizor de putere, în vederea îndeplinirii cerinţelor noului sistem de transmisie XPower. Dat fiind că Liebherr oferă transmisia cu divizor de putere ca dotare standard, proiectanţii au reuşit să dezvolte toate celelalte componente în conformitate cu noul concept de transmisie al încărcătorului pe pneuri XPower. Sistemul Liebherr Power Efficiency (LPE) testat joacă un rol cheie: acesta controlează în mod proactiv toate componentele, în timp real, pentru a obţine randamentul maxim posibil. Această optimizare specială este cea care permite generaţiei XPower să realizeze economii remarcabile de combustibil, care se traduc în reduceri considerabile de costuri de exploatare pentru utilizator.

Designul robust, principiu de bază pentru dezvoltarea produselor

Liebherr a făcut numeroase investiţii semnificative în ceea ce priveste anduranţa noilor încărcătoare pe pneuri de mare capacitate. Transmisia Liebherr XPower supusă testelor riguroase reprezintă întruchiparea designului robust, puterea fiind generată prin combinarea a două tipuri de transmisie diferite, distribuind astfel sarcina între cele două şi prelungind foarte mult durata de viaţă a componentelor.

Fiecare încărcător pe pneuri XPower este echipat cu punţi mai puternice decât generaţia anterioară de utilaje, adesea fiind prevăzute punţi aparţinând urmatoarei marimi constructive din gama de fabricatie. Pe lângă punţi, Liebherr a consolidat şi alte componente de bază, cum ar fi cilindrii hidraulici. Liebherr continuă să dezvolte şi să fabrice componente cheie în propriile sale unităţi de producţie sau în parteneriat cu producători de top. Acest lucru înseamnă că Liebherr poate asigura în mod constant calitatea înaltă a componentelor utilizate.

Tehnologia SCR, dezvoltată pentru motoarele diesel de către centrul de competenţă Liebherr, este o altă caracteristică inovatoare a încărcătoarelor pe pneuri XPower. Acest sistem simplu, fiabil şi extrem de eficient de reducere a emisiilor de noxe are mai puţine componente şi consumabile decât sistemele convenţionale echipate cu filtre de particule. Cu tehnologia SCR, nu mai sunt necesare filtrele de particule şi sistemele de recirculare a gazelor de eşapament. Deoarece tehnologia SCR elimina regenerarea filtrului de particule, sunt evitate temperaturile ridicate din timpul procesului de regenerare, reducând astfel semnificativ riscul de incendiu. Acest lucru îmbunătăţeşte fiabilitatea sistemului şi creşte disponibilitatea utilajului. Liebherr furnizează însă în continuare și filtre de particule pentru aplicaţii în cadrul cărora utilizarea acestora este obligatorie.

Braţele de ridicare ranforsate şi cupele optimizate cresc productivitatea

Pentru a îmbunătăţi şi mai mult productivitatea operaţională, Liebherr a ranforsat braţul de ridicare şi a optimizat raportul de transmisie. Optimizarea articulaţiei de tip Z are drept rezultat capacităţi de ridicare mai mari cu până la 20% decât cele ale utilajelor din generaţiile anterioare.

Clienţii Liebherr pot alege între articulaţia în Z şi articulaţia industrială pentru încărcătoarele pe pneuri XPower L 550, L 556, L 566 şi L 580, fără costuri suplimentare. Articulaţia de tip Z este ideală pentru aplicaţiile convenţionale ale încărcătoarelor pe pneuri, cum ar fi cele de extracţie. Opțiunea de braţ industrial, de asemenea disponibilă fără costuri suplimentare, este cea mai potrivită pentru utilizare cu echipamente de mare capacitate.

Pe lângă îmbunătăţirile aduse braţului de ridicare, Liebherr a revizuit şi designul cupei. Cupele optimizate pătrund mai eficient în material pentru a facilita umplerea rapidă şi eficace; de asemenea, Liebherr a consolidat lagărele şi structura cupei. Generaţia XPower poate folosi cupe standard, care sunt cu 0,2-0,5 metri cubi mai mari, în funcţie de model. Volumul cupei standard variază între 3,2 metri cubi pentru L 550 XPower şi 6,0 metri cubi pentru L 586 XPower, în funcţie de modelul maşinii. Acest lucru permite operatorilor utilajelor să transporte mai mult material cu fiecare ciclu de manipulare.

Creșterea capacității de încărcare este și rezultatul poziționării componentelor. Liebherr instalează componentele grele, cum ar fi motorul, în partea din spate a utilajului, ceea ce deplasează centrul de greutate către puntea spate şi elimină nevoia de contragreutăţii suplimentare. Această distribuţie ideală a greutăţii are drept rezultat sarcini de răsturnare mari şi o capacitate crescută de manipulare pe ora de funcţionare.

Cabină mai spaţioasă, întreţinere simplă: accentul este pus pe confort

O scară lată de acces duce la o cabină spaţioasă şi confortabilă. Liebherr a dezvoltat cabina în strânsă cooperare cu operatorii încărcătoarelor pentru a atinge cele mai înalte standarde de confort, cu un interior al cabinei amenajat în mod logic, care oferă senzaţia de spaţiu şi include opţiuni de depozitare utile. Ergonomia a fost gândită până la cel mai mic detaliu, iar ecranele, elementele de comandă şi scaunul şoferului formează o singură unitate ergonomică ce poate fi reglată de către operator pentru a se potrivi nevoilor individuale. De exemplu, şoferul poate selecta una dintre cele trei opţiuni de reglare a coloanei de direcţie. Maneta de comandă este integrată în scaunul şoferului ca optiune standard şi permite un control precis şi intuitiv al funcţiilor regimului de lucru şi de direcţie. Aceste investiţii în confortul operatorului facilitează activitatea fără ca acesta să obosească şi permiţându-i acestuia să fie mai concentrat.

Designul cabinei oferă o vizibilitate excepţională. Suprafeţele vitrate sunt mai mari şi se extind în jos mai mult decât la modelele anterioare de încărcătoare pe pneuri, îmbunătăţind vizibilitatea panoramică. Camera pentru deplasare în marşarier, instalată ca dotare standard, este integrată în ecranul tactil. Aceste îmbunătăţiri – în combinaţie cu capota mai subţire, adaptată, a motorului – asigură o vizibilitate panoramică excelentă şi, prin urmare, siguranţă maximă pentru operator şi utilaj.

Munca zilnică a operatorului utilajului este facilitată graţie unei game de caracteristici bine gândite. De exemplu, capota motorului se deschide în spate, permiţând accesul rapid la motor pentru lucrări de întreţinere. Capota este prevăzută cu un suport pentru ca, atunci când este deschisă, lucrările să poată fi efectuate în condiţii de confort şi siguranţă. Cele mai importante puncte de întreţinere se află în apropierea cabinei şi pot fi verificate cu uşurinţă. Rezervorul de uree şi cel de combustibil (sistem SCR) sunt instalate într-un singur loc, ceea ce face realimentarea mult mai simplă. Un prag la nivelul cabinei facilitează curăţarea în siguranţă a parbrizului şi este folosit, de asemenea, pentru a bloca portiera şoferului în poziţie.

Radiatorul este montat imediat în spatele cabinei operatorului, în porţiunea cea mai curată a încărcătorului. Din această poziţie, sistemul de răcire poate aspira aerul cu conţinut redus de praf, ceea ce asigură performanţele constante şi fiabilitate a sistemului de răcire. Această soluţie de proiectare inteligentă reduce, de asemenea, necesităţile de întreţinere şi măreşte durata de viaţă a sistemului de răcire. Opţiunile privind dotările, ventilatorul reversibil, filtrul pentru reţinerea fracţiunilor de praf sau grila de radiator cu ochiuri mari, protejează sistemul de răcire împotriva contaminării în timpul operaţiunilor cu degajare de mult praf. Acest sistem avansat de răcire măreşte disponibilitatea utilajului.

Date de performanţă

Table is scrollable
  Sarcină răsturnare
(kg)
Capacitate cupă (m3) Greutate de operare
(kg)
Putere motor (kW/CP)
L 550 XPower 12.200 3,2 17.700 140/191
L 556 XPower 13.700 3,6 18.400 165/224
L 566 XPower 15.900 4,2 23.900 200/272
L 576 XPower 17.600 4,7 25.700 215/292
L 580 XPower 19.200 5,2 27.650 230/313
L 586 XPower 21.600 6,0 32.600 260/354