Haberler | 16.07.2020 Artvin Yusufeli Barajı’nda Liebherr

DSİ 26. Bölge Müdürlüğü tarafından Artvin’de yer alan Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nin yüzde 78’lik kısmı tamamlandı. Ana yükleniciliğini Limak İnşaat’ın üstlendiği barajda Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip 22 metre açıklıkta çalışan 12 ton kapasiteli Liebherr 280 EC-H kule vinci kullanılıyor.

Liebherr kule vinçler

Tek görüntü, web (471 KB)

Limak İnşaat Yusufeli Barajı Teknik Ofis Şefi Bülent Çakır.

Tek görüntü, web (266 KB)

Türkiye'de 22 metre açıklıkta çalışan tek kule vinç.

Tek görüntü, web (447 KB)

“9 adet Liebherr kule vinç projede kilit rol üstleniyor”

Projede görev alan Makine Mühendisi Atıl Karataş, çalışmaların son derece zorlu çevre şartlarında gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Projenin en zorlu görevlerinden birini Liebherr kule vinçler üstleniyor. Toplamda dokuz adet Liebherr kule vinç kullanılırken bu kule vinçlerin dördü baraj inşaatında çalışıyor.” dedi.

Makinelerin bütün özelliklerinin kullanılarak çok kilit bir rol üstlendiğinin altını çizen Karataş, projede çalışan kule vinçlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Şu anda bulunduğumuz şantiyede bir adet 12 ton kapasiteli Liebherr 280 EC-H, iki adet 10 ton kapasiteli Liebherr 200 EC-H, bir adet de 6 ton kapasiteli Liebherr 154 EC-H olmak üzere dört tane kule vinç var. Baraj için yapılan yol projesi kapsamında da 5 adet Liebherr kule vinci kullanıyoruz.”

12 ton kapasiteli ve 80 metre kanca altı yüksekliği olan, ara vadi dolgusunda kurulu olan Liebherr 280 EC-H kule vinci ise projenin en çok dikkat çeken makinelerinden. Yaklaşık 60 metre tarama mesafesi olan kule vincin halat uzunluğu 400 metreden oluşuyor.” Türkiye’de 22 metre açıklıkta çalışan ilk ve tek kule vinç 12 ton kapasiteli Liebherr 280 EC- H, projenin ara vadi dolgusunda çalışıyor.

Karataş, “Kule vincin statik dengesinin sağlanması için üç kollu bir bağlantı yapıldı. Ayrıca vadide bulunması, üzerine yüklenen yükleri kaldırabilmesi ve statik dengeyi sağlamak için kesme ve inme kuvvetlerine direnç gösterebilmesi için ayrı bir mesnet noktası oluşturuldu. Liebherr yetkilileri, bu açıklıkta Türkiye’de çalışan başka kule vincin bulunmadığını ve bunun ilk olduğunu” ifadelerini kullandı.

Liebherr Tower Crane Solutions devrede

Liebherr 280 EC-H ilk kurulduğunda 56 metre kanca altı yükseklikten hizmet veriyordu. Gövde betonunun yükselmesi nedeniyle kule vincin de yükseltilme ihtiyacı doğdu. Karataş, vincin yükseltilme sürecini şöyle anlattı: “Kule vincin o noktadan sonra yükselmesi demek, kapasitelerini aşmak demekti ki; bu noktada Liebherr’e başvurduk ve sürece Liebherr Tower Crane Solutions ekipleri de dahil oldu. Liebherr mühendisleri, kule vincin konumunu, kotları, yükleri inceleyerek proje bazında çizimler yaptı. Daha sonrasında bu çizimler ışığında, projeye uygun bağlantı kolları imal edildi. Kule vince bağlı olan kolların her biri yaklaşık 2.5 ton ağırlıktan oluşuyor. En uzun bağlantı kolu ise 22 metre. Bu da kule vinci Türkiye’de bu açıklıkta çalışan tek kule vinç yapıyor.”

12 tonluk kule vincin kurulum aşamasının zorluklarının altını çizen Karataş, “Kurulum noktası, vadiye olan ulaşım zorluğu, kule vincin lojistik sürecinde de zorlanmamıza neden oldu” dedi. Parçaları olabildiğinde küçültmek durumunda kaldık ki bu montajı da oldukça zorlu hale getirdi.” dedi.

Proje hakkında

  • Projenin %78’lik kısmı tamamlanmıştır.
  • Günde 7 bin metreküp beton dökülüyor
  • 275 metre gövde yüksekliğindeki Yusufeli Barajı, dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’nden sadece 25 metre daha kısa.
  • Barajın gövdesi, bir gökdelenle kıyaslandığında 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip.
  • Projenin gövdesinde kullanılacak 4 milyon metreküp beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabiliyor.