Långsiktig syn på framtiden

För att bibehålla sin konkurrenskraft i framtiden investerar Liebherr-koncernen i strategiskt utvalda anläggningar, teknisk vidareutveckling och en modern infrastruktur. Den tredje generationens insatser på ledningsnivå säkerställer att organisationen kan fortsätta som ett familjedrivet företag.

Anställda i Colmar (Frankrike) framför Liebherr största gruvgrävmaskin

Anställda i Colmar (Frankrike) framför Liebherr största gruvgrävmaskin

2011: Egen tillverkningsanläggning för gruvgrävmaskiner i Colmar

Liebherr-Mining Equipment Colmar SAS, ett nytt produktions- och utvecklingscentrum för gruvgrävmaskiner, grundas i Frankrike 2011.

Sedan 1961 har Liebherr tillverkat hydrauliska grävmaskiner för schaktning, tunnelgrävning och industriell materialhantering i Colmar. Den nya anläggningen är specialiserad på utveckling och produktion av stora hydrauliska grävmaskiner för dagbrott med tillhörande service.

Liebherr tillverkar för många produktområden i Dzerzjinsk (Ryssland).

Liebherr tillverkar för många produktområden i Dzerzjinsk (Ryssland).

2011: Den första tillverkningsanläggningen i Ryssland öppnas

Liebherrs första tillverkningsanläggning i Ryssland öppnas i Dzerzjinsk. På ett område som täcker 120 ha tillverkas stålmontage för schaktmaskiner och tornkranar, samt nyckelkomponenter för kontroll- och aktiveringssystem till flygbranschen.

Från vänster till höger: Patricia Rüf, Stéfanie Wohlfarth, Sophie Albrecht och Jan Liebherr

Från vänster till höger: Patricia Rüf, Stéfanie Wohlfarth, Sophie Albrecht och Jan Liebherr

2012: Liebherr förblir ett familjeföretag

Liebherr-koncernens ägare överlämnar aktier till sina barn: De första företrädarna för den tredje generationen, Jan Liebherr, Stéfanie Wohlfarth, Sophie Albrecht och Patricia Rüf, blir medlemmar i ledningsgruppen och förvärvar aktier i familjeföretaget.

Tillsammans med hedersdoktor Willi Liebherr och hedersdoktor Isolde Liebherr kommer de att leda enskilda delar av företaget i framtiden. Som familjemedlemmar ser de till att Liebherr-koncernen förblir oskiljaktigt förknippad med namnet Liebherr, både nu och i framtiden.

Blandning, transport och pumpning: Liebherr erbjuder betongteknik från en enda källa.

Blandning, transport och pumpning: Liebherr erbjuder betongteknik från en enda källa.

2012: Liebherr blir en komplett leverantör av betongteknik

Mobila och stationära blandningsanläggningar, lastbilsblandare och transportband för lastbilsblandare: Liebherr har mer än 50 års erfarenhet av blandningsteknik.

2012 utökades produktsortimentet till att omfatta betongpumpar. Genom förvärvet av Waitzinger Baumaschinen GmbH blir Liebherr en komplett leverantör av betongteknik. Liebherr-koncernen ökar därmed sina tillväxtmöjligheter och stärker sin konkurrenskraft inom detta produktområde på internationell nivå.

2012 skedde en stor utbyggnad av tillverkningsanläggningarna i Lindenberg

Liebherr-Aerospace startar en storskalig utbyggnad av anläggningen i tyska Lindenberg. Målet är att öka produktionskapaciteten på lång sikt: Den ursprungliga 127 000 m² stora anläggningen kommer att utökas till över 160 000 m² när byggnadsarbetet är färdigt 2018. Produktionsytan ökas med 10 000 m² till sammanlagt 65 000 m².

2014 Utbyggnad av anläggningen i Bulle

Tillverkningsanläggningarna för Liebherr-Machines Bulle SA i Schweiz utökas successivt från och med 2014. Utökningen omfattar byggandet av ett nytt logistik-och utbildningscenter samt utbyggnad av utvecklingscentret och tillverkningsanläggningarna.

Liebherrs nya logistikcenter i södra Tyskland

Liebherrs nya logistikcenter i södra Tyskland

Liebherrs nya logistikcenter i södra Tyskland

2015 Det centrala logistikcentret startar sin verksamhet

Liebherrs nya logistikcenter tas i drift nära Kirchdorf an der Iller (södra Tyskland). Centret levererar reservdelar till Liebherrs schaktmaskiner världen över. På längre sikt kommer även reservdelar till andra entreprenadmaskiner att förvaras där.

2015 Nytt BluPerformance-kylskåpssortiment

På IFA-mässan i Berlin presenterar Liebherr-Hausgeräte en helt ny generation av kylskåp och frysar med BluPerformance. Alla apparater har högsta energieffektivitetsklass, A+++, och vissa är till och med ytterligare 20 % mer effektiva. Eftersom kyltekniken nu är integrerad i apparatens bas i stället för på baksidan, blir lagringsutrymmet för livsmedel betydligt större.

Unik bulklastkapacitet på 2 300 ton per timme: Den gigantiska mobila hamnkranen LHM 800

Unik bulklastkapacitet på 2 300 ton per timme: Den gigantiska mobila hamnkranen LHM 800

2015 Leverans av världens största mobila hamnkran

I september levererar Liebherr den första mobila hamnkranen LHM 800, som används i Ryssland. Måtten och kapaciteten hos LHM 800 är unika och överträffar alla befintliga mobila hamnkranar på marknaden.

Den nya kranen har en kraftfull lyftkapacitet på upp till 308 ton. I versionen för containerhantering har bommen en vinklad position på över 36 m, vilket förenklar hanteringen av stora lastfartyg. Tack vare bommens längd på 64 m kan LHM 800 effektivt lasta och lossa fartyg med en bredd på upp till 22 containerrader.

Med Pactronic®-hybriddrivningen klarar den mobila hamnkranen upp till 2 300 ton per timme vid hantering av bulklast. Det är nytt rekord inom sektorn för mobila hamnkranar.

2015 Framåtblickande Joint Venture med Rolls Royce

Liebherr-Aerospace och Rolls Royce grundar ett 50:50 Joint Venture under namnet Aerospace Transmission Technologies GmbH med registrerat säte i Friedrichshafen (Tyskland). Komponenter för kraftväxellådor till den nya ”UltraFan”-motorn från Rolls Royce kommer att tillverkas här i framtiden, enligt planerna från 2025. En individuell växellåda kan omvandla kraft som motsvarar över 500 medelstora bilar.

Prognos

Liebherr-koncernen har växt stadigt under företagets mer än 65-åriga historia. Långsiktiga investeringar, organisk tillväxt och strategiska förbättringar av produktprogrammet har visat sig vara viktiga faktorer för framgång. Positionerna på de traditionella marknaderna har säkrats och företaget har tagit sig in på nya tillväxtmarknader världen över. Som internationell företagskoncern omfamnar Liebherr de kommande utmaningarna, men är fortfarande troget sina beprövade principer som ett familjeägt företag.

Liebherr-koncernens grundvärderingar
Porträtt av företagets grundare