Expansion och omstrukturering

Under det tredje årtiondet av företagets historia tar Liebherr språnget över världshaven. Dessutom expanderar företaget vidare inom Europa. Efter den ständiga tillväxten börjar frågor ställas om koncernens framtida struktur – kursen börjar förändras för nästa generation.

 • 1974 Försäljningskampanj i Kanada

  De befintliga organisationerna i Nordamerika får stöd av ett nytt företag i Kanada. 1974 börjar Liebherr-Canada Ltd sälja hydrauliska grävmaskiner vid fabriken i Burlington, Ontario (Kanada).

 • 1974 Liebherr erövrar den amerikanska marknaden

  Liebherr förgrenar sig på den amerikanska kontinenten och i februari samma år etableras Liebherr Brasil Ltda i Guaratinguetá, São Paulo (Brasilien). Produktionen är fokuserad på marina kranar, hamnkranar och varvskranar.

 • 1976 Nya tillverkningsanläggningar i Österrike

  Halvvägs genom 1970-talet arbetar Liebherr-fabriken i Ehingen på gränsen av sin kapacitet. Hans Liebherr beslutar att flytta tillverkningen av marina kranar till Nenzing (Österrike). I samband med flytten inleds serietillverkning av bandtraktorer och bandlastare i Telfs, som ligger i Tyrolen.

 • 1978 Komponenter till entreprenadmaskiner från Schweiz

  Liebherr Machines Bulle SA grundas i Bulle i kantonen Fribourg (Schweiz). Företaget tillverkar komponenter till drivnings- och styrsystemen för entreprenadmaskiner. Idag omfattar produktsortimentet diesel- och bensinmotorer samt hydrauliska komponenter.

 • 1980 Lienz – den fjärde platsen i Österrike

  I februari 1980 invigs ännu en fabrik. Vid fabriken i Lienz i Östtyrolen (Österrike) tillverkas kyl- och frysutrustning, främst för kommersiella tillämpningar.

 • 1971–80 Global expansion

  1970 får Liebherr fäste på den amerikanska kontinenten. Service och närhet till lokala kunder är viktigt för Hans Liebherr, som därför grundar Liebherr-America Inc. i Newport News, Virginia. Företaget förser den nordamerikanska marknaden med hydrauliska grävmaskiner, bandgående maskiner och hjullastare. Dessutom sköter företaget representation för följande områden: maskinverktyg, materialhantering och flygutrustning.

  1974 följde nya företag i Guaratinguetá (Brasilien) och Burlington, Ontario (Kanada). I Europa svarar företaget på den stigande efterfrågan genom att införa nya tilverkningsanläggningar i Österrike och Schweiz.

  1976 Omstrukturering av koncernen

  För Hans Liebherr är tillförlitlighet och kontinuitet avgörande värden när det gäller att leda företaget. Därför satte han redan tidigt bollen i rullning för nästa generation. I mitten av 1970-talet delar han in koncernen i två juridiskt fristående delar: en tysk koncern med Liebherr-Holding GmbH vid rodret och en schweizisk koncern med Liebherr-International AG som moderbolag.

  Den terränggående kranen LTM 1025 imponerar både på vägen och i terrängen.

  Den terränggående kranen LTM 1025 imponerar både på vägen och i terrängen.

  1977 Första terränggående kranen

  Även under omstruktureringen kännetecknas Liebherr av tekniska innovationer. 1977 presenterade företaget LTM 1025, världens första terränggående mobilkran för kombinerad användning på väg och i terräng. Teleskoparmarna som mäter 24 meter i längd och den lastbärande kapaciteten på 25 ton gör helt nya användningsområden möjliga. Tillsammans med den efterföljande modellen LTM 1030 etablerar kranen det terränggående konceptet.

  Denna banbrytande inriktning vinner erkännande i hela branschen och företagets omsättning och export ökar under de följande åren.