Comunicate de presă | 14/11/2016 Două excavatoare pe şenile noi Liebherr R 976 încarierele de piatra S.C. Grandemar din România

  • Două maşini de 90 de tone noi pentru exploatarea rocii
  • Maşini robuste pentru utilizare în medii dure
  • Service şi sprijin prin Liebherr-Romania S.R.L.

Administratorul de cariere de piatra român S.C. Grandemar S.A., care avea deja în uz de câţiva ani excavatoare pe şenile Liebherr cu încărcătoare cu cupă, a investit recent în două excavatoare pe şenile Liebherr de tip R 976 cu cupă întoarsă. Compania a fost impresionată de soluţia tehnică a producătorului şi de calitatea Service-ului din sucursala locală Liebherr.

Excavatoarele pe şenile Liebherr de tip R 976 au o greutate a încărcăturii de aproape 95 de tone şi o putere de 400 kW / 544 CP.

Imagine unică, web (495 KB)

Excavatoarele pe şenile R 976 sunt adaptate cel mai bine la condiţiile de lucru dure cu mai multe dispozitive de protecţie.

Imagine unică, web (144 KB)

Cabina ridicată a excavatorului pe şenile permite o vizibilitate optimă a zonei de lucru.

Imagine unică, web (140 KB)

Cele două noi achiziţii al firmei S. C. Grandemar S. dispun de aceeaşi dotare şi se utilizează în carierele Bologa şi Morlaca din apropierea oraşului Cluj (România). Acolo, în faza imediat următoare a procesului de dinamitare, maşinile încarcă materialul stâncos exploatat – diorit şi andezit – pe suprafeţele de încărcare ale încărcătoarelor cu cupă basculantă care aprovizionează concasorul.

Excavatoarele pe şenile cu o greutate a încărcăturii de 90 de tone sunt dezvoltate şi fabricate de Liebherr-France SAS în Colmar (Franţa). Ele dispun de un motor Diesel Liebherr cu o putere de 400 kW / 544 CP, care îndeplineşte normele pentru gaze de eşapament de gradul IIIB/Tier 4i.

Ambele maşini au acelaşi echipament: ele sunt dotate cu o cupă întoarsă HDV de la Liebherr, cu capacitatea de 4,7 m3, un braţ monobloc de 7,2 m şi balansier de 2,9 m. Suplimentar, cabinele sunt montate pe o elevatie de 800 mm, care asigura o vizibilitate marita a operatorilor pentru incarcarea materialului in camioane.

Excavatorul pe şenile R 976: productivitate optimă şi masă ideală

Începând cu 2007, compania utilizează un utilaj R 974 -in configuratie cupa lingura de la Liebherr şi este foarte mulţumită de acesta. Pe baza experienţelor favorabile cu această maşină, firma S.C. Grandemar S.A. s-a decis să achiziţioneze alte două excavatoare pe şenile Liebherr.

R 976 poate impresiona cu precădere prin eficienţa costurilor şi productivitate. Cu un consum mediu redus de 40 până la 45 litri pe oră şi o capacitate a cupei întoarse de 4,7 m3, aceste maşini s-au dovedit efectiv mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât versiunile anterioare utilizate acolo până acum.

Utilajul R 976 utilizat la Bologa atinge o rată orară de producţie de 400 de tone, care corespunde întocmai capacităţii concasorului. Capacităţile de producţie ridicate sunt posibile în general numai prin raportul optim dintre puterea şi masa excavatorului pe şenile: mediul de lucru şi duritatea rocii necesită, pe de o parte, un excavator cu masă suficientă pentru a atinge forţe de rupere şi desfacere ridicate. Pe de altă parte, excavatorul trebuie să fie şi foarte mobil, beneficiind de acest lucru printr-o masă redusă. La utilajul R 976 s-a găsit combinaţia optimă a acestor doi factori pentru domeniul de lucru al companiei.

Excavatoarele pe şenile R 976 utilizate de S.C. Grandemar dispun de mai multe dispozitive de protecţie la mecanismul de rotaţie, la conducte, la tijele de piston ale braţului monobloc şi balansierului. La acestea se adaugă capac si placa de protectie ranforsate pentru sectiunea centrala a sasiului . Împreună, aceste protectii asigură menţinerea unei durate de viata mai îndelungată, maximizand componentele maşinii.

Confortul, mărimea şi uşurinţa de operare a cabinei ergonomice a conducătorului îmbunătăţesc condiţiile de lucru din acest mediu dur. Pe lângă monitoarele color cu rezoluţie ridicată de 7 ţoli, excavatoarele pe şenile Liebherr din seria R 976 au în dotarea standard geamuri frontale şi geam plafon rezistente la şocuri, precum şi o structură frontală de protecţie (FGPS) şi o apărătoare împotriva obiectelor în cădere. Nu în ultimul rând, cabina ridicată asigură o vizibilitate optimă a zonei de lucru.

Liebherr-Romania S.R.L: braţul local prelungit al producătorului

Pe lângă soluţia tehnică a firmei Liebherr-France SAS, un rol important în luarea deciziei a jucat şi sprijinul local oferit prin Liebherr-Romania S.R.L.

Sucursala română a firmei Liebherr a fost înfiinţată în anul 2005. Aceasta este responsabilă pentru vânzarea şi întreţinerea utilajelor de construcţii şi macaralelor pe şenile şi automacaralelor de la firma Liebherr în România.

Sucursala Liebherr din Cluj-Napoca asigură o intervenţie rapidă a tehnicienilor de service şi o disponibilitate optimă a pieselor de schimb, astfel încât să fie minimizaţi timpii de inactivitate ai maşinii. Pentru cel mai mare administrator de cariere de piatra din ţară acesta a fost un factor primordial care a contribuit de asemenea în decizia sa.

S.C. Grandemar S.A.

S.C. Grandemar S.A. activează din 1873 în exploatarea de rocă şi este momentan cea mai mare companie din acest domeniu din România.

Firma cu sediul în Cluj-Napoca are aprox. 140 de angajaţi şi deţine în total şapte cariere de piatra. În cinci dintre aceste cariere (Poieni, Bologa, Pietroasa, Morlaca, Moigrad) se execută lucrări de exploatare.

Materialele exploatate în cariere, dioritul şi andezitul sunt utilizate de clienţi din ţară şi străinătate ai companiei pentru construcţii de căi ferate şi drumuri.