Rendkívüli növekedés és nagy befektetések

Létezésének ötödik évtizedében a cégcsoport rendkívül dinamikusan növekszik: a széles körű befektetések és az új szervezeti struktúrák erősítik a pozíciót a nemzetközi versenyben.

Nyomtatott áramkörök beültetése Lindauban (Németország)

Nyomtatott áramkörök beültetése Lindauban (Németország)

Nyomtatott áramkörök beültetése Lindauban (Németország)
Az elektronika számos Liebherr termékben játszik döntő szerepet. A cégcsoport ezért pl. az építő- és bányagépek, a tengeri daruk, a repülőgépek és sínhez kötött járművek tekintetében saját haladó technológiáira támaszkodik.

2001 Az elektronikai kompetencia összefogása

Megkezdi működését a Liebherr-Elektronik GmbH Lindauban (Németország). A rendkívül modern kompetencia-központ egyebek mellett építő- és bányagépekhez, tengeri darukhoz, repülőgépekhez és sínhez kötött járművekhez gyárt elektronikus modulokat és rendszereket.

A dolgozóknak kereken a harmada a kutató és fejlesztő részlegben tevékenykedik. Ők átfogó ismeretekkel rendelkeznek az elektronikus hardverek tervezésében, illetve nagy szakmai felkészültséggel látják át a légi közlekedési és ipari alkalmazások területét.

Isolde Liebherr és Willi Liebherr 2004-ben a müncheni Bauma építészeti szakvásáron

Isolde Liebherr és Willi Liebherr 2004-ben a müncheni Bauma építészeti szakvásáron

2002 Termékszektorok szerinti újraszervezés

A cégcsoport eddigi, országok szerinti szerveződését a termékszektorok szerinti szerkezet váltja le. Fontos lépés az értékesítési és technológia erőforrások szorosabb összekapcsolása és még hatékonyabb kihasználása érdekében.

Csúcsvállalatként a Bulle (Svájc) székhelyű Liebherr-International AG dönt a vállalat-, fejlesztés- és termékpolitika, illetve a pénzügyi és beruházási politika alapvető kérdéseiben. A szakterületek önálló vállalkozási egységekként működnek. Ez célorientált, összehangolt működést biztosít a mindenkori termékszektoron belül. A műszaki újítások így gyorsabban jelenhetnek meg piacképes termékekként.

 • 2004 Fogazógépek az indiai piacra

  Bengaluruban (India) 2004-ben új gyártási hely kezdi meg működését. A Liebherr Machine Tools India Pvt. Ltd. átveszi az indiai piac vonatkozásában a fogazógépek végszerelését és üzembe helyezését, illetve értékesítési és szervizszolgáltatásokat is végez.

 • 2004 Új gyártási helyek Kínában

  Az észak-kínai Talien telephelyen a Liebherr új gyárat nyit földmunkagépek számára. Ettől az időponttól fogva itt lánctalpas kotrógépek és kerekes rakodók készülnek a helyi piac számára.

 • 2005 Tengeri daruk gyártása a Keleti-tengernél

  Tengeri daruk fejlesztése és gyártása a Keleti-tengernél: Rostockban (Németország) helyez üzembe a Liebherr-MCCtec Rostock GmbH egy kikötői mobil, hajó- és offshore darukat gyártó üzemet.

 • 2005 Légi közlekedési rendszerek Brazíliában

  2005-ben került sor a Liebherr Aerospace Brasil Ltda. megalapítására Guaratinguetá (Brazília) telephellyel. A cég repülésvezérlő és -működtető rendszerek, levegőkezelő rendszerek és repülőgép-futóművek high-tech alkatrészeinek precíziós megmunkálására, felületkezelésére és szerelésére specializálódott.

 • 2007 Ipari hűtőládák Malajzia számára

  Kluang (Malajzia) telephelyen a Liebherr Appliances Kluang SDN. BHD. 2007 óta gyárt hűtő- és fagyasztógépeket, pl. fagylalthűtő pultokat ipari célra.

 • 2003–08 Különösen dinamikus növekedés

  2003 és 2008 között a cégcsoport növekedése rendkívül erős volt. A konszolidált összforgalom több mint kétszeresére, 8,4 milliárd Euróra nőtt.

  A Liebherr egyidejűleg több mint 2,8 milliárd Eurót fektetett be meglevő telephelyein, illetve számos új gyártási hely létesítésébe.

  Az értékesítési és szervizhálózat is jelentős mértékben tovább bővült. Világszerte ebben a hat évben közel 12 000 új munkahely létesült a cégcsoporton belül.

  Darutechnológiával ellátott napernyők Szaúd-Arábiában

  Darutechnológiával ellátott napernyők Szaúd-Arábiában

  Darutechnológiával ellátott napernyők Szaúd-Arábiában
  A Liebherr különleges projektként összesen 250 napernyőt fejleszt ki és gyárt hívők számára Medinában (Szaúd-Arábia). Az ernyők kinyitása darutechnológiával történik, összesen kereken 156 000 m2 árnyékfelületet hoznak létre, amelyet a mecset kiegészítő imaterületeként használnak. Az ernyők nyitását és csukását elektromechanikus hajtás végzi. Egy központi egység vezérli és felügyeli mind a 250 ernyő mozgásait, a teljes kinyitás vagy becsukás 15 percnél rövidebb idő alatt megtörténik.

  2008–09 Nagy méretű ernyők Medina számára

  A Liebherr-Werk Ehingen GmbH megbízást kap nagy felületű napernyők gyártására a szaúd-arábiai Medina egyik zarándokhelye számára.

  A 15 m magas ernyők kifejlesztésekor a vállalat hasznosítani tudja a darutechnológiában szerzett szakértelmét. Ahhoz, hogy a napernyő árnyékot tudjon adni, egy hidraulikus hengernek ki kell hajtogatnia és öt méterrel meg kell emelnie a tetőfelületet. A 250 legyártott ernyő mindegyike kereken 800 hívő számára nyújt védelmet a Nap ellen.

  Liebherr konténerrakodó hidak Southampton kikötőjében (Nagy-Britannia)

  Liebherr konténerrakodó hidak Southampton kikötőjében (Nagy-Britannia)

  2009 Stabilan a változékony időkben is

  Nemzetközi cégcsoportként a Liebherr is megérezte a világméretű pénzügyi és gazdasági válság következményeit. A forgalom visszaesése ellenére a dolgozók létszáma stabil maradt, és központi beruházási intézkedések is folytatódtak. Amint korábbi konjunkturális visszaeséseknél, úgy most is megmutatkozott, hogy a termékek sokfélesége és a különböző piacokon való jelenlét a teljes vállalatra stabilizáló hatással vannak. A cégcsoport már a következő évben is újra tíz százalékpont feletti forgalomnövekedéssel büszkélkedhet.