A középvállalattól a nemzetközi cégcsoportig

20 évvel a cégalapítás után a Liebherr csaknem 6000 dolgozót foglalkoztat világszerte. Forgalma a konjunktúra ingadozása ellenére folyamatosan növekszik. A Liebherr terjeszkedik és további vállalati egységeket alapít.

A Colmarban gyártott RT 1000 típusú lánctalpas kotrógép üzemkész tömege 20 tonna.

A Colmarban gyártott RT 1000 típusú lánctalpas kotrógép üzemkész tömege 20 tonna.

1961 Az első franciaországi telephely

A vállalat országhatáron túli működésének megalapozására Liebherr az 1950-es évek végén Írországban, Dél-Afrikában és Ausztriában létrehozta első vállalatait.

A lánctalpas kotrógépek új gyártási telephelyének keresésekor Liebherr a francia Elzász területén található Colmar mellett döntött. Döntő jelentőségű az Európában elfoglalt központi helyzet és a jó közlekedési kapcsolat. A franciaországi telephely kiválasztásának meg kell könnyítenie az ottani piacra való belépést.

Nagy gépek nagy feladatokhoz

Az alapkő 1961 júliusi letétele után a colmari telephely Colmar rohamosan fejlődik. Földmunka, omlasztás, alagútépítés – a követelményekkel együtt nőnek a méretek és a francia gyár az évek során a lánctalpas kotrógépek szakértőjévé válik. A fokozódó specializálódás új üzletágakat eredményez. A Liebherr már egy évtizeddel később elkezdi gyártani a bányászati kotrógépeket.

Prof. Dr. Weyres átadja Hans Liebherrnek az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori címét.

Prof. Dr. Weyres átadja Hans Liebherrnek az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori címét.

1964 Tiszteletbeli doktori cím Hans Liebherrnek

30-nál több szabadalom a forgó toronydaruk területén, kereken 20 a hidraulikus kotrógépekre vonatkozóan és egy tucatnál több a betonkeverőkkel kapcsolatban – a világon számos építkezésen könnyítik meg a munkát Liebherr újításai.

A műszaki vívmányok mellett elsősorban még a vállalkozói teljesítmény az amely Hans Liebherr számára a nyilvánosság tiszteletét kivívja. Az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori cím adományozásával ismeri el ezeket az érdemeket.

1968 Pozitív mérleg két évtizednyi növekedés után

Az 1960-as évek második felében Liebherr a recessziós időszak ellenére tovább építi sikereit. A 20. üzleti év mérlege: 400 millió DM forgalom és 6000 dolgozó világszerte. A Liebherr sikeresen szerzett elismerést az építőgépek iránymutató gyártójaként, és sikeresen tárt fel iparágon túlnyúló módon új üzletágakat.

A Liebherr mobil daruk ősapja: az AK 40 maximum hat tonna felemelésére képes.

A Liebherr mobil daruk ősapja: az AK 40 maximum hat tonna felemelésére képes.

1969 Ehingentől az egész világig

A Liebherr nemcsak Németországon kívül, hanem a határokon belül is terjeszkedik. 1969-ben a Liebherr-Werk Ehingen GmbH megalapításával megkezdődik a mobil és lánctalpas daruk vezető ajánlattevőjévé válás. A kemény versenyfeltételek ellenére a Liebherr a következő évekre biztosítja kapacitásának lekötését. Növekszik az export. A kutatási és fejlesztési részleg hozzájárul az eredményes terjeszkedéshez. Legyen szó autódaruról, hajódaruról vagy offshore megoldásról – a mérnökök új alkalmazási lehetőségeken és egyre növekvő teherbírásokon törik a fejüket.