A középvállalattól a nemzetközi cégcsoportig

20 évvel a cégalapítás után a Liebherr csaknem 6000 dolgozót foglalkoztat világszerte. Forgalma a konjunktúra ingadozása ellenére folyamatosan növekszik. A Liebherr terjeszkedik és további vállalati egységeket alapít.

A Colmarban gyártott RT 1000 típusú lánctalpas kotrógép üzemkész tömege 20 tonna.

A Colmarban gyártott RT 1000 típusú lánctalpas kotrógép üzemkész tömege 20 tonna.

1961 Az első franciaországi telephely

A vállalat országhatáron túli működésének megalapozására Liebherr az 1950-es évek végén Írországban, Dél-Afrikában és Ausztriában létrehozta első vállalatait.

A lánctalpas kotrógépek új gyártási telephelyének keresésekor Liebherr a francia Elzász területén található Colmar mellett döntött. Döntő jelentőségű az Európában elfoglalt központi helyzet és a jó közlekedési kapcsolat. A franciaországi telephely kiválasztásának meg kell könnyítenie az ottani piacra való belépést.

Nagy gépek nagy feladatokhoz

Az alapkő 1961 júliusi letétele után a colmari telephely Colmar rohamosan fejlődik. Földmunka, omlasztás, alagútépítés – a követelményekkel együtt nőnek a méretek és a francia gyár az évek során a lánctalpas kotrógépek szakértőjévé válik. A fokozódó specializálódás új üzletágakat eredményez. A Liebherr már egy évtizeddel később elkezdi gyártani a bányászati kotrógépeket.

Prof. Dr. Weyres átadja Hans Liebherrnek az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori címét.

Prof. Dr. Weyres átadja Hans Liebherrnek az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori címét.

A „Tiszteletbeli mérnökdoktor” cím odaítélése az Aacheni Műszaki Főiskola dékánja által

1964 Tiszteletbeli doktori cím Hans Liebherrnek

30-nál több szabadalom a forgó toronydaruk területén, kereken 20 a hidraulikus kotrógépekre vonatkozóan és egy tucatnál több a betonkeverőkkel kapcsolatban – a világon számos építkezésen könnyítik meg a munkát Liebherr újításai.

A műszaki vívmányok mellett elsősorban még a vállalkozói teljesítmény az amely Hans Liebherr számára a nyilvánosság tiszteletét kivívja. Az Aacheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli doktori cím adományozásával ismeri el ezeket az érdemeket.

1968 Pozitív mérleg két évtizednyi növekedés után

Az 1960-as évek második felében Liebherr a recessziós időszak ellenére tovább építi sikereit. A 20. üzleti év mérlege: 400 millió DM forgalom és 6000 dolgozó világszerte. A Liebherr sikeresen szerzett elismerést az építőgépek iránymutató gyártójaként, és sikeresen tárt fel iparágon túlnyúló módon új üzletágakat.

A Liebherr mobil daruk ősapja: az AK 40 maximum hat tonna felemelésére képes.

A Liebherr mobil daruk ősapja: az AK 40 maximum hat tonna felemelésére képes.

1969 Ehingentől az egész világig

A Liebherr nemcsak Németországon kívül, hanem a határokon belül is terjeszkedik. 1969-ben a Liebherr-Werk Ehingen GmbH megalapításával megkezdődik a mobil és lánctalpas daruk vezető ajánlattevőjévé válás. A kemény versenyfeltételek ellenére a Liebherr a következő évekre biztosítja kapacitásának lekötését. Növekszik az export. A kutatási és fejlesztési részleg hozzájárul az eredményes terjeszkedéshez. Legyen szó autódaruról, hajódaruról vagy offshore megoldásról – a mérnökök új alkalmazási lehetőségeken és egyre növekvő teherbírásokon törik a fejüket.