A cégcsoport megalapítása

A forgó toronydaru feltalálása egyben a Liebherr vállalkozás megszületésének órája is. A kis építőcég az első évtizedben építőgépek és számos más, műszakilag igényes termék elismert gyártójává vált.

 • A TK 3,6 szállítása és felállítása

  A Liebherr forgó toronydaru utódmodellje 1950-ben kerül piacra.

 • Mobil módon használható

  A forgó toronydaru 1949 után felgyorsítja és leegyszerűsíti Németország újjáépítését.

 • Határokon túlnyúlóan eredményes

  Liebherr daruk 1956-ban egy rotterdami építkezésen

 • 1949 A mobil forgó toronydaru feltalálása

  A háború utáni időkben Németország nagy területeit építik újjá. Hans Liebherr szülei építési vállalkozását vezeti Dél-Németországban. Felismeri az építőiparban és a lakásépítésben használható szerszámok és gépek iránti igényt. Tervezőkkel és iparosokkal közösen 1949-ben kifejleszti az első mobil forgó toronydarut. A TK 10 könnyen szállítható és az építkezésen egyszerűen összeszerelhető. Ez egyben az 1949-ben Kirchdorfban megalapított Hans Liebherr Maschinenfabrik első terméke is. Az utódmodellekkel felfut a darugyártás a Liebherrnél, és az építőcégből építőgépgyár lesz.

  Könnyű és nagy teljesítményű: az L 300-zal Hans Liebherr megtervezi Európa első hidraulikus markolóját.

  Könnyű és nagy teljesítményű: az L 300-zal Hans Liebherr megtervezi Európa első hidraulikus markolóját.

  1952–54 A termékprogram bővítése

  A hajtóművek gyártásához szükséges fogaskerekek az 1950-es évek elején szűkösen álltak rendelkezésre. Hans Liebherr saját maga kezd fogaskerékgyártáshoz használható fogmarógépek előállításába, hogy darukat tudjon gyártani.

  Amikor Hans Liebherr 1953-ban egy kábelkotrót bérel, feltűnik neki a súly és a teljesítmény közötti aránytalanság. Nyolc hónappal később az L 300-zal bemutatja Európa első hidraulikus markolóját. Ez négyszer könnyebb, mint a bérelt gép. A nagy teljesítményű gép 1954-ben kerül sorozatgyártásba.

  1955 Egy Liebherr hűtőszekrény reklámhirdetése

  1955 Egy Liebherr hűtőszekrény reklámhirdetése

  1955 Egy Liebherr hűtőszekrény reklámhirdetése
  1954-ben a Német Szövetségi Köztársaságban mindössze minden tizedik háztartás rendelkezik hűtőszekrénnyel. Hans Liebherr felismeri az igényt, és elkezdi a hűtőgépek gyártását.

  1954 Az építőgépektől a hűtőszekrényekig

  Hans Liebherr esetében gyakran a személyes kapcsolatok adják az új üzletágak felé mutató impulzusokat. Házi bankjának fiókvezetőjétől szerez tudomást egy eladás alatt álló hűtőszekrénygyárról.

  A terméknek, az értékesítési adatoknak és a piacoknak utána nézve Liebherr felismeri a gépekben rejlő óriási lehetőséget. Ebben az időben a Német Szövetségi Köztársaságban mindössze minden tizedik háztartás rendelkezik hűtőszekrénnyel – és a kereslet növekedése magával hozza a gazdasági növekedést. Hans Liebherr a cég megvásárlása mellett dönt, és saját gyártóberendezéseket állít fel a dél-németországi Ochsenhausenben. 1954-ben készül el itt az első hűtőszekrény, és már egy év múlva megkezdődik a sorozatgyártás.

  Az építőgépek programja 1956-ban kiegészül a beton előállítására és szállítására szolgáló gépekkel, amelyeket Liebherr azóta is Bad Schussenriedben gyárt.

  1956 Az első betontechnológiai gyár

  Az építőgépek programja 1956-ban kiegészül a beton előállítására és szállítására szolgáló gépekkel, amelyeket Liebherr azóta is Bad Schussenriedben gyárt.

  1958 Terjeszkedés Európában és Afrikában

  Németországban már elismert vállalkozásként Liebherr az 1950-es évek végén üzembe helyezi az első külföldi gyárát. Annak érdekében, hogy megvethesse lábát a brit és az észak-amerikai piacon, a vállalat gyártóbázist létesít az írországi Killarneyben. Itt először forgó toronydarukat, később konténer-, hajógyári és speciális darukat gyártanak. Dél-Afrikában létesül az 1960-as években az első Európán kívüli vállalat. Hans Liebherr a nemzetközi irányra állítja váltót a cégcsoport számára.

  Repülőgép-futómű karbantartása a lindenbergi telephelyen

  Repülőgép-futómű karbantartása a lindenbergi telephelyen

  1960 A légiforgalmi tevékenységek kezdete

  Az 1950-es évek végén vállalatrészesedésekkel kezdődik Hans Liebherr elköteleződése a repülőgép-technológiák területe iránt. 1960 májusában megalapítja Liebherr-Aero-Technik GmbH-t Lindenberg im Allgäu (Németország) székhellyel. A cél kezdettől fogva prototípusok önálló fejlesztése és gyártása. A vállalkozásnak engedélyesből saját komponensek és rendszerek gyártójává, készülékgyártóból rendszerajánlóvá kell fejlődnie. 1996-ban a vállalat átalakul, az új cégnév: Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH.