Hans Liebherr 100 éve

A megfelelő ötletet a megfelelő időpontban tettre váltani – a cégalapító eredményességének egyik titka.

Úttörő vállalkozó és látnok

Tántoríthatatlan akarattal és az időtálló termékek iránti csalhatatlan ösztönnel fejlesztette Hans Liebherr az úttörő találmányait. A cégalapító 2015. április 1-én lett volna 100 éves.

A mobil forgó toronydaru

1949

A második világháború után Németország újjáépítése során igen nagy igény volt a kreativitásra és a találékonyságra. Hans Liebherr gyorsan felismeri az építőiparban és a lakásépítésben használható szerszámok és gépek iránti igényt. 1949-ben kifejleszti a mobil forgatható toronydarut, amely egyszerűen a helyszínen szerelhető össze, ami gyors és olcsó felépítést tesz lehetővé. Felgyorsítja és leegyszerűsíti Németország újjáépítését és lerakja a mai cégcsoport alapkövét. A TK 10 egy hosszú sikertörténet kezdete.

A Liebherr fogmarógép

1951

Gondolkodj magad, csináld meg magad, finanszírozd magad – ez Hans Liebherr jeligéje. Az 1950-es évek elején a fogaskerekek – a daruhajtások fő alkatrészei – csak korlátozott mennyiségben voltak elérhetők. A reményteljes jövőjű piacok iránti határozott érzékkel 1951-ben beszáll a szerszámgépgyártásba, kifejleszt egy fogazógépet és vele egy új üzleti területet, amely gépeket, illetve fogaskerekeket gyárt.

Az első hidraulikus markoló Európában

1954

Amikor Hans Liebherr 1953-ban egy kábelkotrót bérel, feltűnik neki a súly és a teljesítmény közötti aránytalanság. Nyolc hónappal később az L 300-zal bemutatja az első hidraulikus markolót Európában. Ez szakmai szenzációként meghökkenti a mérnökök világát. Nemcsak a csekély súly és az ismert hidraulikus technika markolóra való átvitele meggyőző, hanem a hatékony szakítóerő is. A nagy teljesítményű gép 1954-ben kerül sorozatgyártásba.

Időtálló technológiák iránti csalhatatlan ösztön

1954

Létrejön a Liebherr hűtőszekrény

Amint Hans Liebherr egy személyes kapcsolaton keresztül tudomást szerez egy eladás alatt álló hűtőszekrénygyárról, azonnal felismeri a gépekben és a piacban rejlő óriási lehetőséget. Ebben az időben mindössze minden tizedik német háztartás rendelkezik hűtőszekrénnyel – és a gazdasági növekedéssel nő a kereslet. Hans Liebherr a cég megvásárlása mellett dönt, és szakemberek segítségével 1954-ben saját hűtőszekrényt fejleszt ki. A dél-németországi Ochsenhausenben már egy év múlva elindul a sorozatgyártás.

Még több építőgép és újítás

1955

Az első saját forgó keverő

Hans Liebherr 39. születésnapján megtörténik Bad Schussenriedben a Liebherr-Werk V megalapítása és így az út elegyengetése az első saját keveréstechnikai termék előtt. A forgó keverővel új slágertermék jön létre. A Liebherr termékprogram így már beton előállítására szolgáló mobil és helyhez kötött gépeket is tartalmaz.

A golyós forgó kapcsolat leváltja a huzalos golyóscsapágyakat

A daruk egyre nagyobbá és nehezebbé válása következtében 1955-től a forgózsámoly és a kocsialváz közötti összekötő funkciót a golyós forgó kapcsolat veszi át. A Liebherr tervezői így iránymutató módon, sikeresen fejlesztik tovább a huzalos golyóscsapágyakat. Hans Liebherr ugyanabban az évben Biberachban megkezdi a saját villanymotorgyártást is.

A világ első hidraulikus daruja

1959

1959-ben az AK 40-nel Hans Liebherr előállítja a világ első hidraulikus daruját. Ez egy módosított markolófelépítmény és egy mobilmarkoló-alváz keveréke, és egyben a világ egyik legnagyobb teljesítőképességű mobildaru-programjának ősapja.

„Sok időt fordítottam rá, de sok szerencsém is volt abban a tekintetben, hogy a legfontosabb pozíciókat jó munkatársak töltötték be. Nevezetesen ők az eredmény alfái és ómegái.”

Hans Liebherr, 1985

Liebherr beszáll a légi közlekedési iparba

1960–63

Amint az 1950-es évek végén a repülőgépgyártás jövedelmező üzletté vált, megkezdődött Hans Liebherr elköteleződése a repülőgép-technológiák területe iránt. Gyorsan felismeri a piaci potenciált, és 1960-ban megalapítja a Liebherr-Aero-Technik GmbH-t Lindenberg im Allgäu székhellyel, prototípusok önálló fejlesztésének és létrehozásának céljával. A vállalkozás engedélyesből saját komponensek és rendszerek gyártójává, készülékgyártóból rendszerajánlóvá válik.

Tengerészeti technológiák

1958 óta

Biberachban 1958-ban történik meg az első hajódaru kifejlesztése. A telephely Ehingenbe való áthelyezése után a portfólió offshore darukkal (1974), konténerrakodó hidakkal (1976) és a kikötői mobil daruval (1977) egészül ki.

Világújdonság: a terepjáró mobil daru

1977

A Liebherr 1977-ben LTM 1025 néven létrehozza a világ első terepjáró mobil daruját. A 24 méteres teleszkópos gémmel rendelkező, 25 tonna teherbírású új daru eddig ismeretlen tökéletességgel használható utakon és terepen is. Ez az egész szakma által elismert úttörő teljesítmény növekvő forgalmat és exportot biztosít a következő évekre.

Újítás: a Liebherr hidrosztatikus köteles kotrógép

1980

A nenzingi (Ausztria) telephelyen készül el a világ első hidraulikus hajtású és elektronikus vezérlésű köteles kotrógépe. Ebből a típusból 1980-ban adták el az első gépet.

„Az életem megerősítette azt a véleményemet, hogy az ember szilárd akarattal, jó munkával, az ügyfelek különböző igényeit erejéhez mérten kielégítve olyan célokat is elérhet, amelyek korábban csaknem elképzelhetetlennek tűntek. A kudarcoktól nem szabad azonnal elcsüggedni, a hit hegyeket mozdíthat el”.

Hans Liebherr, 1993