Hans Liebherr – Yrittäjä, keksijä, visionääri
Liebherrin menestystarina on saumattomasti sidoksissa henkilön kanssa, joka perusti yhtymän. Se on tarina Hans Liebherristä, ammattitaitoisesta rakentajamestarista, väsymättömästä ajattelijasta, käytännöllisestä liikemiehestä ja menestyksekkäästä uraauurtavasta yrittäjästä.
Pioneeri Ideoiden muuttaminen todellisuudeksi
Hans Liebherr on yksi merkittävistä sodanjälkeisistä pioneereista Saksan talouselämässä. Hänen uraauurtaviin keksintöihinsä kuuluvat muun muassa mobiilitorninosturi sekä Euroopan ensimmäinen hydraulinen kaivinkone, nämä innovaatiot ovat jättäneet lähtemättömän jäljen alalle. ”Hänen kaupallisen menestyksensä perusta on taito poimia oikeat ideat monien joukosta juuri oikealla hetkellä”, totesi Aachenin yliopiston dekaani professori Tri. Weyres vuonna 1964 myöntäessään Hans Liebherrille kunniatohtorin arvonimen. Tuotekehitysten myötä Hans Liebherr todisti, että hänellä on merkittävä taipumus ennakoida lupaavien tuotteiden menestys markkinoilla. Innokkaana ajattelijana hän ei levännyt laakereillaan, hän kehitti väsymättömästi uusia tuotteita läheisessä yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa ja teki tuotteista myyviä nopeasti ja määrätietoisesti.
Määrätietoinen Loistava kestävyys
Vaikka tuotteiden menestystä joutui välillä odottamaan, todisti Hans Liebherr että hänellä on pysyvyyttä. Esimerkiksi kun ensimmäinen torninosturi esiteltiin Frankfurtin messuilla vuonna 1949 vastaanotto oli pettymys. " Itseasiassa, kun messut olivat ohi, olisin voinut lopettaa nosturituotannon ” muisteli Hans Liebherr, sen sijaan, hän oli määrätietoinen realisoimaan suunnitelmansa, kunnes ensimmäiset tilaukset tulivat ja tuotanto aloitettiin. Yrittäjänä hän katsoi aina tulevaisuuteen. Hänen mottonsa oli: “Hellittämättömällä määrätietoisuudella on mahdollista saavuttaa saavuttamattomalta tuntuvia asioita. Hänen määrätietoisuutensa ja periksiantamaton pyrkimyksensä kehittyä tarkoittavat tänä päivänä sitä, että “Liebherrin valmistama – Made by Liebherr” tarkoittaa ympäri maailmaa laatua ja käytännöllisyyttä.
Yrittäjä Syvää itsensä kehittämistä
Yrittäjänä Hans Liebherr keskittyi kehittymiseen askel askeleelta, riskeeramatta kuitenkaan itsenäisyyttään. ”Itseasiassa en ole ikinä ottanut riskiä, en ole ikinä suunnitellut mitään köyhyyden toiselle puolelle.” Tämän seurauksena hän rahoitti kaikki hankkeensa omalla rahalla. Niukkoja nostoja lukuunottamatta kaikki tuotto meni tutkimuksen optimointiin, kehitystyöhön, tuotantoon ja myyntiin. Tämä itsenäisyys mahdollisti laajan yhtymän tasaisen ohjauksen erilaisten taloudellisten heilahtelujen aikana sekä vaadittavan tuotekehityksen pitkällä aikavälillä.
Rakennusmestari Jalat maassa
Hän on yksi aikansa isoin saksalainen yrittäjäpersoona ja siitä huolimatta aina nöyrä. "Kuten tiedätte, olen vain muurarimestari”, sanoi Hans Liebherr kunniatohtorin arvonimen saadessaan. 1960-luvun puoliväliin mennessä hän oli jo kehittynyt pienestä rakennusfirmasta yhdeksi kansainvälisesti johtavaksi rakennuskoneiden valmistajaksi. Kuten aina, hän huolehti itse tehtaistaan. Hänen mottonsa oli: Tee se itse, ajattele itse, ei pitkiä keskusteluja, tee se. Häntä kunnioitettiin työmaalla, hän keskusteli henkilökunnan kanssa ja teki nopeita päätöksiä, suoraan ja käytännönläheisesti. Hänen käytännönläheinen lähestymistapansa tarkoitti, että hän pysyi aina kuulolla asiakkaidensa tarpeista.
Perheyrittäjä Vastuunottamista
Siitä asti kun Hans Liebherr aloitti vanhempiensa rakennusfirmassa hän on ollut todellinen perheyrittäjä. "Hän halusi kaikkien ajattelevan ja ottavan vastuuta asiaoista”, sanoi Willi Liebherr kerran isästään. Sama päti hänen työtovereihinsa, vaikka yhtymä kasvoi hänen aikanaan yritysryhmäksi, hän ei perustanut yhtä isoa keskitettyä organisaatiota. Hans Liebherr keskittyi kehittämään autonomisia divisioonia, jos mahdollista, antaen näin työntekijöiden ottaa osaa päätöksen tekoon. "Aina kun rakennan uuden tehtaan, nimitän myös uuden johtoryhmän tehtaalle, en halua, että tehtaita johdetaan jostain yläpuolelta”, totesi Hans Liebherr. Hänen pois menonsa jälkeen 1993, kolme hänen viidestä lapsestaan ottivat yhtymän hoitaakseen. Tänäkin päivänä kaikki osakkaat ovat perheen jäseniä- nyt jo kolmannessa polvessa.