100- vuotta Hans Liebherriä

Oikean idean toteuttaminen oikeaan aikaan – yhtymän perustajan menestyksen salaisuus.

Uraauurtava yrittäjä ja visionääri

Vankkumattomalla tahdolla ja erehtymättömällä vaistolla, Hans Liebherr kehitti uraauurtavia keksintöjä ja mullistavia tuotteita. Ensimmäinen huhtikuuta vuonna 2015 yhtymän perustaja olisi täyttänyt 100-vuotta.

Mobiilitorninosturi

1949

Saksan jälleenrakentaminen toisen maailmansodan jälkeen vaatii innovatiivisia ja luovia taitoja. Hans Liebherr huomaa nopeasti, että rakennusala tarvitsee työkaluja ja koneita kotimaista rakentamista varten. Vuonna 1949 hän kehittää mobiilin torninosturin, joka voidaan pystyttää työmaalla, tämä takaa nopean rakentamisen ja halvan kulurakenteen. Eteenpäin menevällä asenteella hän muuttaa Saksan jälleenrakentamisen ja luo peruskiven yhtymälle, jollaisena se tunnetaan tänä päivänä, TK10 edustaa kestävää menestystarinaa.

Liebherrin työstökone

1951

Ajattele itse, tee itse ja rahoita itse, oli Hans Liebherrin filosofia. 1950-luvun alussa hammaspyöriä, nostureiden vaihdelaatikon pääkomponenttia, sai vain rajoitetusti Saksasta. Vuonna 1951 innokkaana lupaavista markkinoista Hans Liebherr lähtee mukaan työstökoneiden rakentamiseen, hän kehittää hammaspyörien tekemiseen tarkoitetun koneen, ja tekemällä niin luo uuden liiketoiminta-alueen koneiden ja hammaspyörien tuottamisesta.

Euroopan ensimmäinen hydraulinen kaivinkone

1954

Kun Hans Liebherr vuonna 1953 vuokraa hydraulisen köysikaivukoneen, hän huomaa kuinka huono voima-/painosuhde koneessa on. Kahdeksan kuukautta myöhemmin hän esittelee ensimmäisen hydraulisen kaivukoneen Euroopassa, L300 koneen. Kone oli sensaatio alallaan ja ällistytti teknistä maailmaa, vaikuttavaa ei ollut ainoastaan koneen alhainen paino sekä olemassa olevan hydraulisen teknologian hyödyntäminen, mutta myös sen nostovoima. Vuonna 1954 alkoi uudenlaisten tehokkaiden koneiden tuotanto.

Mullistavien teknologioiden vaisto

1954

Liebherr jääkaappi lanseerataan

Kun Hans Liebherr kuulee tuttavaltaan, että jääkaappitehdas on tulossa myyntiin, hän vaistoaa tuotteen valtavan potentiaalinen ja markkinat. Tuona aikana vain joka kymmenes talous omistaa jääkaapin Saksassa – talouden ollessa kasvussa tuotteelle löytyy kysyntää. Hans Liebherr päättää olla ostamatta tehdasta, mutta kehittääkin sen sijaan oman jääkaapin yhdessä spesialistien kanssa vuonna 1954, vain vuosi tästä eteenpäin sarjatuotanto Ochsenhauseninssa Etelä-Saksassa alkaa.

Lisää rakennuskoneita ja innovaatioita

1955

Ensimmäinen oma betonimylly

Hans Liebherrin 39. syntymäpäivä viides Liebherr-tehdas Bad Shussenriedissä perustetaan, tehdas on tiennäyttäjä ensimmäisille omille betoniteknologian tuotteille. Betonisekoitin rumpu on uusi hittituote ja Liebherrin tuotevalikoima kattaa nyt mobiilit ja paikallaan seisovat betoniteknologian tuotteet

Rullalaakereiden sijaan kuulalaakereita

Vuonna 1955 kuulalaakeri kääntökehä korvaa muut ratkaisut kääntövaunun ja alavaunun välillä, johtuen siitä, että nosturit tulevat koko ajan isommaksi ja painavammaksi. Liebherrin insinöörit onnistuvat kehittämään rullalaakeria uraauurtavalla tavalla, samana vuonna Hans Liebherr aloittaa myös sähkömoottoreiden valmistamisen Biberachissa.

Maailman ensimmäinen hydraulinen kaivukone

1959

Vuonna 1959 Hans Liebherr esittelee ensimmäinen hydraulisen nosturin AK40. Tämä on hybridi, jossa on muokattu kaivukoneen ylävaunu yhdistettynä mobilinosturin alavaunuun. Tämä on maailman tehokkaimman ajoneuvonosturivalikoiman esi-isä.

“Olen käyttänyt tähän paljon aikaa, mutta olen ollut myös onnekas, että olen onnistunut täyttämään tärkeimmät työpaikat luotettavalla henkilökunnalla, koska he ovat avain menestykseen.”

Hans Liebherr, 1985

Liebherr liittyy ilmailuteknologian alalle

1960-63

1950-luvun lopulla ilmailuteknologia kehittyy tuottoisaksi liiketoiminnaksi ja näin ollen myös Hans Liebherr sitoutuu lentoteknologian alalle. Nopeasti hän tunnistaa potentiaalin markkinoilla ja perustaa Liebherr-Aero-Technik GmbG:n Lindenbergiin Allgäuhin vuonna 1960, tarkoituksena on kehittää ja tuottaa omia prototyyppejä. Yrityksestä kehittyy omien komponenttienja järjestelmien valmistaja lisenssitoiminnan sijaan; valmistuksesta omaan tuotantoon.

Merinosturit

Vuodesta 1958

Ensimmäinen laivanosturi kehitettiin Biberachissa vuonna 1958. Tuotannon siirryttyä Ehingeniin valikoima on kasvanut offshore-nostureilla (1974), ship-to-shore konttinostureilla (1976) sekä mobiileilla satamanostureilla (1977).

Maailman ensi-ilta: All-terrain ajoneuvonosturi

1977

Vuonna 1977 Liebherr esitteli mailman ensimmäisen all-terrain ajoneuvonosturin LTM 1025. Nosturin teleskooppipuomi on 24 metriä ja kuormakapasiteetti 25 tonnia, tämä uusi nosturi pystyi töihin hyvässä sekä huonossa maastossa ennen näkemättömällä tarkkuudella. Tuote saa isoa kiitosta tekniikan alallaan, yhtymän liikevaihto ja vienti kasvavat tulevina vuosina.

Innovaatio: Liebherrin tela-alustaiset köysikaivukoneet

1980

Nenzingin tehtaalla Itävallassa kehitetään mailman ensimmäinen hydraulisesti ajettava sähköisesti ohjattava tela-alustainen köysikaivukone, ensimmäinen kone myydään 1980.

Elämässäni olen oppinut, että vahvalla tahdolla tehty työ ja se, että täyttää asiakkaiden toiveet parhaalla mahdollisella tavalla, voi saavuttaa tavoitteita, jotka ensin näyttävät mahdottomilta saavuttaa. Älä anna takaiskujen lannistaa, usko voi siirtää vuoria.

Hans Liebherr, 1993